Presa germană: NATO ar putea amplasa o bază în România

Data publicării:
steag NATO - nato.int

Astfel, se are în vedere înfiinţarea a trei baze permanente, una în România, una în Polonia şi o alta într-o ţară baltică. În fiecare unitate vor staţiona între 300 şi 600 de militari NATO, pregătiţi de luptă în orice moment.

De asemenea, în cele trei state baltice, în Polonia şi în România vor fi exerciţii militare pentru situaţia în care va avea loc un atac al forţelor armate ruse, mai scrie presa germană.

Celelalte patru baze pe care NATO intenţionează să le construiască în Europa de Est pentru a contracara ameninţarea rusă sunt în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia.

Bazele vor fi folosite pentru logistică, pentru misiuni de recunoaştere şi planificare şi vor avea personal multinaţional permanent cuprins între 300 şi 600 de angajaţi în fiecare bază, potrivit cotidianului german.

Acest personal exclude trupele actuale, a căror mobilizare în Europa de Est este limitată de tratatul din 1997 dintre Rusia şi NATO. Contingente mici de trupe NATO vor fi prezente la aceste baze tot timpul, potrivit Mediafax.

În plus, NATO va avea o forţă de reacţie rapidă de 4.000 de persoane, pregătită să se mobilizeze în est în decurs de două până la şapte zile.

Documentul clasifică explicit Rusia ca o ameninţare şi susţine că suplimentarea prezenţei NATO în est este justificată de protejarea noilor membri ai alianţei faţă de Rusia.

NATO a suspendat cooperarea cu Rusia în mai, în urma conflictului din Ucraina.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri