Preşedintele Cehiei cere referendum privind apartenenţa la UE şi NATO

Data publicării:
milos zeman facebook

De asemenea, preşedintele ceh a spus că, în cazul organizării unui asemenea referendum, va sprijini tabăra pentru rămânerea în UE şi NATO.

Deşi nu are nicio putere în organizarea unui referendum, pentru care este nevoie de amendarea constituţiei, Zeman este un lider popular al ţării europene, unde o mare parte dintre alegători sunt sceptici cu privire la blocul comunitar.

Nu sunt de acord cu cei care susţin ieşirea din Uniunea Europeană”, a declarat Milos Zeman.

Însă, preşedintele a explicat că cei care susţin ieşirea din UE şi NATO au dreptul de a se exprima, iar acest lucru s-ar putea să se întâmple în cadrul unui referendum naţional.

Declaraţia liderului ceh vine la doar o săptămână după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din UE. Între timp, euroscepticii britanici au susţinut că alte state europene vor urma acelaşi drum, iar UE se va dizolva ca urmare a presiunilor interne.

Prima reacţie a venit chiar de la Praga. Premierul ceh a declarat că guvernul nu intenţionează să organizeze acest referendum. Potrivit legii, şeful statului nu poate impune un astfel de vot popular, pentru acest lucru fiind necesar un amendament constituţional. Cehia este membră NATO din 1999 şi a Uniunii Europene din 2004.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri