Președintele R. Moldova boicotează parada de la Moscova de Ziua Victoriei. Timofti: Apropierea de NATO e singura șansă a țării

Data publicării:
4 TIMOFTI

FOTO: presedinte.md

Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinției Republicii Moldova, Vlad Țurcanu, Nicolae Timofti preferă să marcheze această dată alături de veteranii din țară, scrie Mediafax, care citează Unimedia.info.

Armata moldoveană a anunţat, de asemenea, că nu va participa la parada militară care va avea loc la 9 mai în Piaţa Roşie.

Mai mulţi lideri europeni, între care președintele Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, şeful de stat polonez Bronisław Komorowski sau preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, au anunţat deja că nu vor asista la parada militară de la Moscova.

Peste 250.000 de moldoveni au luptat pentru Armata Roşie în al Doilea Război Mondial, 18 dintre ei fiind decoraţi cu ordinul "Erou al Uniunii Sovietice", cea mai înaltă distincţie a Uniunii Sovietice. Peste 2.000 de veterani din al Doilea Război Mondial mai sunt în viaţă în Republica Moldova.

Nicolae Timofti: Apropierea de NATO reprezintă singura șansă a țării

„Apropierea şi colaborarea Moldovei cu NATO este necesară pentru asigurarea securității”, a spus, pe de altă parte, președintele Nicolae Timofti, într-un interviu pentru agenția de presă Ukrinform, transmite Unimedia.

Șeful statului spune că textul Constituției trebuie revizuit și adaptat la noile necesităţi şi realităţi.

„Consider că, la adoptarea Constituției, autorii Legii Supreme și votanții ei au greșit introducând această prevedere de neutralitate, în condițiile în care și la acea vreme o parte a teritoriului nostru era ocupat de forțe militare străine. Evoluțiile din regiune ne-au demonstrat că această abordare trebuie revăzută. Sunt de părere că legea fundamentală trebuie adaptată realităților unei lumi mereu în schimbare, fapt despre care am și vorbit în Parlamentul țării”, a subliniat Timofti. 

Nicolae Timofti spune că prezența Armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă un pericol pentru securitatea țării, iar apropierea de NATO ar fi singura șansă a Moldovei. 

„În prezent există riscuri considerabile la adresa securității Republicii Moldova și șansa noastră este apropierea şi colaborarea cu NATO. Trebuie luat în calcul și exemplul țărilor baltice, foste republici sovietice,  care, după ce au aderat la NATO, sunt în siguranță acum, beneficiind de prevederile articolului 5 al Alianței Nord-Atlantice, care stipulează apărarea colectivă în cazul unui atac armat”, a adăugat Nicolae Timofti.

Totodată, șeful statului a menționat în interviul respectiv că nu există alternativă la integrarea europeană a Republicii Moldova. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri