Critici dure ale președintelui turc: Germania, Rusia și Franţa, ultimele țări care ar trebui să vorbească despre genocid

Data publicării:
ERDOGAN

 

Ultimele ţări care ar trebui să vorbească despre genocid sunt Germania, Rusia şi Franţa”, a spus Recep Tayyip Erdogan, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său francez, Francois Hollande, au adus un omagiu, vineri, la Erevan victimelor masacrului împotriva armenilor comis în urmă cu un secol pe teritoriul Imperiului Otoman.

„Întâi, (aceste ţări) trebuie să cureţe petele de pe propriile lor istorii”, a adăugat preşedintele turc, criticând de asemenea Uniunea Europeană, care i-a cerut Turciei la mijlocul lui aprilie să recunoască „genocidul” împotriva armenilor, scrie Mediafax.

„Hei, Uniune Europeană, nu avem nevoie de opiniile voastre, păstraţi-le pentru voi”, a răspuns Erdogan.

Franţa şi Rusia se numără printre cele aproximativ 20 de ţări care au recunoscut genocidul armean, în timp ce Ankara respinge în continuare acest termen. România se numără printre ţările care nu au recunoscut încă genocidul armean.

Armenia afirmă că aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, însă numărul este contestat de Turcia. Ankara acceptă că au fost comise atrocităţi, dar susţine că nu au existat încercări sistematice de a extermina poporul armean creştin.

Mii de persoane, între care numeroşi armeni din diaspora, au participat vineri la procesiunea pentru comemorarea victimelor genocidului armean la Monumentul Genocidului Armean din Erevan, în timp ce în întreaga lume au avut loc manifestări similare.

Citiți și
Un veac de suferinţă şi negare: Erevanul cere recunoaşterea genocidului armean, dar Ankara refuză categoric
VIDEO. Comemorarea genocidului armean. Ceremonia a avut loc la 100 de ani de la uciderea a 1,5 milioane de oameni
Mărturiile armenilor refugiaţi în România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri