Primul președinte al Lituaniei democratice: Rusia e un stat terorist

Data publicării:
VYTAUTAS LANDSBERGIS

Vytautas Landsbergis este unul dintre simbolurile Lituaniei în lupta anticomunistă. Aflat la Bucureşti, fostul preşedinte al statului baltic a catalogat Rusia drept o ţară teroristă care încearcă acum, ca şi în perioada Uniunii Sovietice, să domine prin forţă şi intimidare. Vytautas Landsbergis spune că Rusia nu a evoluat politic în ultimii 25 de ani.

„Ei nu sunt Rusia post-comunistă, sunt poate o societate, o elită conducătoare a comuniştilor mutanţi”, a afirmat Landsbergis de pe scena Ateneului român.

Lecţiile trecutului ar trebui să servească astăzi ca punct de plecare pentru formarea unei noi generaţii care să ţină piept manipulărilor grosolane venite de la Kremlin, mai spune fostul preşedinte lituanian.

„Chiar şi în captivitatea comunistă se găsea oportunitatea de a scoate la lumină din rândul societăţii pe cei cu profesiuni creatoare - filosofi, scriitori, uneori muzicieni, alteori artişti, alteori actori. A fost mai uşor pentru aceşti oameni cu profesii artistice să gândească independent şi creator. Într-o mult mai mare măsură decât ar fi făcut-o administratorii şi politicienii obişnuiţi să nu facă altceva decât să transpună ordinele, să execute”, a spus fostul demnitar.

Vytautas Landsbergis a fost preşedinte al Lituaniei între 1990 şi 1992, a deţinut numeroase funcţii în aparatul de stat şi a avut un mandat de deputat în Parlamentul European. Acum este profesor la Conservatorul din Vilnius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri