Primul român ales consilier local în Spania, pe listele unui partid iberic, este o femeie

Data publicării:
romanica spania

Ca în fiecare dimineaţă din ultimii 16 ani, Simona Drăgan ajunge devreme la sediul Primăriei din Calatayud. Până acum era funcţionar public la departamentul pentru probleme sociale şi imigrație. După alegerile locale de la sfârşitul lunii trecute, românca a devenit unul dintre consilierii locali aleşi pe listele Partidului Popular.

Am venit când aveam 23 de ani. Când am ajuns am înțeles că primăria a scos un loc de muncă pentru coordonator pentru imigranţi. Era ceva nou pentru primărie, care voia să ajungă la aceste persoane, să poată să le înţeleagă şi să le poată da un serviciu acestor persoane”, spune ea.

Simona Drăgan a ajuns la Calatayud din Braşov. Oraşul spaniol avea atunci numai 35 de români. După 16 ani, sunt aproape 4.000. Simona Drăgan a fost candidatul ideal pentru postul de la departamentul imigranţi. Printre altele, vorbește fluent patru limbi de circulaţie internaţională.

Este o persoană perfect integrată, este persoana perfectă pentru a conduce Departamentul pentru Imigraţie. Cunoaşte foarte bine acest colectiv”, spune Jose Manuel Aranda Lassa, primarul oraşului Calatayud.

Simona Drăgan este deja un personaj cunoscut în Calatayud. Cum orașul are 22.500 de locuitori și aproape 4.000 de români, noua ei poziție oficială are o greutate deosebită. Românii se integrează foarte bine în acest oraș, unde cei mai mulţi muncesc în agricultură sau în domeniul serviciilor.

„Eu am o tânără româncă ce mă ajută în casă şi am încredere totală. Într-o zi m-au întrebat de ce o las singură în casă. Eu am zis: cum să nu o las? De ce să nu am încredere în ea, de ce să-mi fie frică? Pentru mine este o persoană extraordinară, foarte muncitoare, un exemplu de integrare”, spune o localnică.

„O româncă mi-a crescut fetele de când erau foarte mici. Pentru fiicele mele e a doua mamă. Maria Paștiu este a doua lor mamă”, spune o altă femeie.

Pentru Simona Drăgan, visul spaniol s-a împlinit. După 16 ani de muncă în primărie ca funcționar public, a făcut pasul spre politică. Un pas mare, recunoaşte ea, când îşi aminteşte începuturile aventurii iberice. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri