Protest inedit al radioului public din Polonia

Data publicării:
radio polonia

Senatul polonez, dominat de conservatorii partidului Lege și Justiție, condus de Jaroslaw Kaczynski, a aprobat joi, în ultima zi a anului, această lege controversată, care trecuse în grabă, în ajun, și prin Camera Deputaților, în ciuda protestelor internaționale.

Potrivit noilor dispoziții legale, mandatele membrilor din conducere și din consiliile de supraveghere ale televiziunii și radioului public expriă cu efect imediat.

În plus, competența de a-i numi și de a-i revoca pe noii șefi ai canalelor publice, aleși până acum printr-un concurs organizat de Consiliul Național al Audiovizualului, revine ministrului de finanțe.

Mai multe organizații europene din domeniul presei au protestat și și-au exprimat indignarea, în timp ce vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut explicații Varșoviei.

Partidul lui Kaczynski, care spune că acesta nu este decât un „prim pas” al reformei, deja a anunțat că televiziunea și radioul public, precum și agenția națională de presă, PAP, organizate în prezent ca societăți comerciale controlate de stat, vor fi transformate în instituții culturale patronate de un consiliu al presei naționale, pe care îl va institui noua putere.

Opoziția poloneză denunță însă o preluare a controlului asupra presei de către noua putere conservatoare, instalată de două luni.

Au fost însă și voci în radioul polonez care nu au fost de acord cu acțiunea de protest a canalului Jednyka, argumentând că în felul acesta postul public abdică de la statutul său, care prevede să nu se poziționeze politic.

Noua lege mai așteaptă doar promulgarea președintelui Andrzej Duda, și el un apropiat al conservatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri