Putin și Merkel au vorbit la telefon. Cancelarul german vrea observatori OSCE în estul Ucrainei

Data publicării:
putin merkel - 6005468-AFP Mediafax Foto-ALEXANDER NEMENOV

FOTO: AFP/MEDIAFAX

„Cancelarul a propus ca prezenţa actuală a OSCE în Ucraina să fie extinsă rapid şi ca un număr mai important de observatori să fie trimişi în puncte fierbinţi, în estul ţării", afirmă Cancelaria într-un comunicat în care anunță că cei doi lideri au purtat o conversație telefonică.

„O asemenea decizie ar fi necesar să fie adoptată cu o majoritate cât mai largă posibil, într-o reuniune a Consiliului Permanent al OSCE, la Viena", care se întruneşte luni, a subliniat Merkel.

Putin „a considerat această iniţiativă pozitivă. El a acceptat să dea instrucţiuni în acest sens ministrului rus de Externe (Serghei) Lavrov”, se arată în comunicat.

Merkel a îndemnat la un contact direct între guvernele rus şi ucrainean, „pentru soluţionarea problemelor existente”.

Cancelarul a condamnat totodată intervenţia armată a militarilor ruşi, sâmbătă, într-un sat din sudul Ucrainei, în regiunea Herson, în afara teritoriului Peninsulei Crimeea. Aproximativ 80 de militari, elicoptere şi blindate au trecut sâmbătă „frontiera” dintre Peninsula Crimeea şi Ucraina.

Guvernul Crimeei, prorus şi care doreşte anexarea la Rusia printr-un referendum în curs de desfășurare duminică, a dat asigurări că nu era vorba despre militari ruşi, ci de membri ai unor miliţii proruse de autoapărare care au ocupat o poziţie pentru a împiedica „distrugerea unei staţii de distribuire a gazelor” naturale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri