R.Erdogan către SUA: Noi v-am dat toți teroriștii pe care i-ați cerut

Data publicării:
GettyImages-576521206

Bilanţul puciului eşuat este sumbru: 265 de oameni, majoritatea civili, şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor de stardă, iar peste 1.400 de persoane au fost rănite. De asemena aproape trei mii de de militari - unii de rang înalt, au fost arestaţi şi aproximativ 2.800 de judecători şi procurori au fost reţinuţi.

Piaţa Taksim a fost din nou plină de oameni. Turcii au ieşit din case să se bucure de eşecul loviturii de stat încercate de o facţiune din cadrul forţelor armatelor. Mii de oameni s-au strâns în jurul monumentului dedicat fondării Republicii Turce, au fluturat steaguri şi au scandat lozinci.

Militarii care au pus la cale puciul sunt suspectaţi de Ankara că sunt loiali lui Fethullah Gulen, un cleric musulman turc de 75 de ani care locuieşte în Statele Unite. Bărbatul a fost un aliat de nădejde al lui Recep Erdogan, pe care l-a ajutat să-şi consolideze puterea, dar acum cei doi sunt duşmani declaraţi. Preşedintele turc a făcut apel la Barack Obama pentru extrădarea lui Fethullah Gulen.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: „Fac apel la SUA, dacă suntem parteneri strategici, dacă suntem parteneri model, îndepliniţi cererea noastră pentru că noi v-am dat toţi teroriştii pe care i-aţi cerut.”

De altfel, în Statele Unite, câţiva susţinători ai lui Recep Erdogan chiar au demonstrat în faţa casei clericului şi i-au cerut acestuia să plece din America. Dar Fethullah Gulen spune că nu a avut nimic de-a face cu lovitura de stat eşuată, mai ales că a avut de suferit la precedentele implicări ale militarilor în politica turcă. Dimpotrivă, afirmă că puciul ar fi putut fi regizat chiar din Turcia!

Fethullah Gulen, cleric: „Este o şansă mică, este o posibilitate, că ar putea fi un puci regizat şi că ar fi menit pentru alte acuzaţii. Las o portiţă deschisă pentru această posibilitate.”

Statele Unite s-au arătat dispuse să ajute Turcia în investigaţie. Dar John Kerry i-a transmis ministrului turc de Externe că orice insinuare sau reclamaţie făcută în spaţiul public, despre implicarea Washingtonului în puciul eşuat, este complet falsă şi dăunătoare relaţiilor bilaterale turco-americane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri