Războiul știrilor fabricate

Data publicării:
MIGRANTI IN FRONTIERA GettyImages

La sfârșitul săptămânii trecute, mediile de socializare au început să vuiască despre cum locuitorii orașului Murmansk și-au făcut singuri dreptate. Musulmanii ar fi agresat mai multe femei, așa cum s-a întâmplat și în Koln, numai că rușii ar fi luat atitudine și ar fi băgat câteva zeci de imigranți în spital.

Știrea este inventată, însă una care se înscrie într-un lung șir de zvonuri lansate de presa rusă, cu scopul de a băga spaima în europeni.

Ca de obicei, manipularea începe de la date reale și, în ultimul an, prin Murmansk chiar au trecut câteva mii de imigranți, care mai apoi au ajuns în Norvegia și Suedia. Numai că știrea nu citează niciun fel de sursă oficială, de exemplu, spitalul la care ar fi fost internați refugiații sau poliția din Murmansk.

O invenţie mult mai elaborată, dar demonstrată de cei de la Reuters, a fost cea de la jumătatea lunii trecute. Știrea a fost preluată inclusiv de presa de stat rusă și se referea la o fata de 13 ani din Berlin, care ar fi fost violată de mai mulți imigranți. Informația care s-a dovedit falsă, a apărut la puțin timp după incidentele din noapte de Anul Nou din Koln şi era gândită să exploateze temerea tot mai mare a germanilor de refugiați.

Foarte important, fata avea dublă cetățenie, rusă și germană, motiv suficient ca ministrul de Externe al Rusiei să ceară explicații Angelei Merkel.

Adevărul este că o fată de 13 ani chiar dispăruse de acasă vreme de câteva zile, însă ancheta a demonstrat că nu a fost răpită sau violată. Poliția a dezmințit informațiile care s-au răspândit pe Facebook cu ajutorul postacilor lui Putin, însă răul a fost făcut deja.

Pentru a provoca cât mai multă emoţie, știrea prezentată de televiziunea de stat rusă includea chiar și mărturia unei femei, care spunea că fiica ei este îngrozită de refugiați. Femeia nu era mama presupusei victime, dar materialul lăsa să se înteleagă acest lucru.

Mai era folosită și o înregistrare audio cu un cetățean arab care se laudă că, împreună cu alți imigranți, a violat o tânără din Germania. Deși s-a dovedit reală, înregistrarea a fost făcută în 2010, deci nu avea nicio legătură cu incidentul la care făcea referire aparatul de propagandă al Kremlinului.

Știrea fabricată a reușit însă să scoată în stradă câteva sute ruși stabiliți în Germania, precum și un număr similar de membrii ai partidelor neo-naziste.

Poliția germană a evitat incidentele violente cu protestatarii, însă articolul inventat despre fata violată și despre invazia imigranților circulă și acum pe internet.

Nu este exclus să urmeze şi altele, căci o Uniune Europeană divizată este în folosul Rusiei, care se folosește cât poate de criza refugiaților şi, se pare, pe cât posibil, o și alimentează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri