Recrutat la 15 ani de teroriști: Mi-am spus că viața e scurtă

Data publicării:
mosc

 Informaţiile din ancheta atentatelor de la Bruxelles au ajuns într-un punct mort. Singura persoană suspectată că ar fi participat la masacru a fost eliberată din lipsă de probe. Faycal Cheffou fusese pus sub acuzare pentru acte de terorism pe baza mărturiei unui şofer de taxi. Acesta declarase că l-a transportat la aeroport alături de cei doi kamikaze. Dar avocatul apărării a dovedit că bărbatul nu era nicăieri în apropierea aeroportului.

În aceste condiţii, suspectul surprins de camerele de supraveghere este, în continuare, de negăsit. Chiar dacă nivelul de alertă teroristă a fost redus, locuitorii din Bruxelles încă resimt o atmosferă apăsătoare.

Dar maşinăria de propagandă a teroriştilor continuă să funcţioneze după cum relatează cotidianul britanic, The Guardian. Un SMS cu mesajul „Alăturaţi-vă luptei împotriva occidentalilor!” a fost trimis în masă duminică seară către mai mulţi destinatari din cartierul Molenbeek de la periferia Bruxellesului.

Numărul de pe care a fost trimis SMS-ul este asociat unei cartele prepaid, motiv pentru care expeditorul nu a putut fi identificat, mai scrie ziarul britanic.

Dar jihadiştii nu se limitează la atât. Există o reţea de recrutori care încearcă să îndoctrineze tineri belgieni încă de la vârsta liceului după cum a scos la iveală un reportaj al postului de radio francez Europe1. Victimele provin fie din familii dezorganizate, fie au abandonat şcoala.

Un adolescent de numai 15 ani a povestit cum a fost abordat de un simpatizant al grupării Stat Islamic la o moschee din Bruxelles.

Murad, belgian recrutat de gruparea teroristă Stat Islamic: „Se purta ca un prieten, îmi ridica moralul. Apoi a început să-mi arate înregistrări video din Siria unde erau omorâţi copii. Îmi spunea "Priveşte cum sunt măcelăriţi, politica nu e bună, trebuie distrusă". Apoi mi-a arătat o înregistrare video cu bărbaţi despre care mi-a spus că au murit ca martiri. Mi-a spus că el era cel care i-a dus în Siria şi, dacă vreau, mă poate duce şi pe mine acolo. După o lună mă hotărâsem să plec. Mi-am spus că viaţa e scurtă, iar felul în care îmi vorbea demonstra o mare stăpânire de sine. Mi-a spus că dacă voi muri, voi ajunge în rai, iar dacă nu mor, voi fi recompensat.

Familia băiatului a sesizat interesul subit pentru islam şi a reuşit să îl împiedice să intre în reţeaua de jihadişti, mai scriu jurnaliştii francezi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri