Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a aflat astăzi la București, în încercarea de a-l convinge pe președintele Johannis să accepte planul prin care Marea Britanie ar urma să rămână în UE. Și Dacian Cioloș a discutat despre același lucru cu Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene. La sfârșit de săptămână se așteaptă un consiliu european cu scântei. Premierul David Cameron cere ca Marea Britanie să poată îngheța vreme de mai mulți ani acordarea de ajutoare sociale pentru cei care vin din statele membre UE. Evident, Cameron să referă în primul rând la noi și la bulgari și președintele Consiliului European a venit să ne bată pe umăr și să ne spună că nu o să fie chiar așa de rău. Și s-ar putea să nu fie, dacă România își joacă bine cărțile. Depinde ce negociem în schimbul acordului.

Embed:

 

Peste câteva zile, Uniunea Europeană poate să piardă un membru important sau să își schimbe radical felul în care funcționează. Printre cele mai importante lucruri pe care le cere Marea Britanie pentru a rămâne în UE este să poată bloca până la patru ani ajutoarele sociale pentru cetățenii veniți din Uniunea Europeană.

În plus, dacă U.E. ar fi de acord cu propunerile lui Cameron, un copil român sau bulgar din Marea Britanie ar urma să primească alocații egale cu cele din țara de origine.

Dacian Cioloș, premierul României: „Legat de alocațiile copiilor, noi ne dorim ca acest mecanism să fie aplicat doar de acum înainte. Să se aplice la cei care urmează să vină la muncă de acum înainte”.

Pentru ca această propunere să treacă, trebuie votată în unanimitate de statele membre. Inclusiv de România, care poate bloca planul lui Cameron, mai ales că cetățenii ei ar fi direct afectați de această propunere.

Cu acte în regulă în Regatul Unit muncesc și învață aproape 300 de mii de români. De fapt, reprezintă a treia cea mai importantă comunitate românească din Europa, după Spania și Italia. Problema este că dacă ar fi aprobate, cererile lui Cameron ar putea fi un precedent extrem de periculos. Până la urmă, cine poate garanta faptul că Spania și Italia, țări cu o economie mult mai slabă decât cea a Marii Britanii, nu vor recurge pe viitor la măsuri similare? Este unul dintre motivele pentru care Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia fac în aceste zile un plan comun, pe care îl vor prezenta la Bruxelles.

Ce am putea cere la schimb

Cei de la The Guardian spun că în eventualitatea în care nu vor bloca propunerile britanicilor, țările din Europa Centrală vor cere la schimb mai multe lucruri. De exemplu, prezența unor contingente militare britanice, în contextul în care războiul din estul Ucrainei este departe de a se fi încheiat. Sau, mai spun cei de la The Guardian, cele patru state ar putea să ceară construcția unui sistem de gazoducte care să le scape de șantajul Rusiei și, în plus, ar crea locuri de muncă. De fapt, referendumul prin care Cameron își va consulta concetățenii dacă vor să rămână în UE ar putea ajuta într-o oarecare măsură România.

Un studiu al celor de la Bertelsmann Foundation spune că o treime dintre firmele cu capital britanic sau german din Regatul Unit și-ar reloca producția sau ar face concedieri dacă Marea Britanie ar ieși din UE. E vorba despre companii din sectoare ca IT, telecomunicații, energie sau cel bancar. De această migrație forțată a companiilor britanice poate beneficia și România. Asta pentru că, cel puţin teoretic, ieșirea din Uniunea Europeană ar putea îngreuna planurile companiei de a recruta forță de muncă specializată. În România însă, subsidiara Vodafone are deja aproape 3.000 de angajați, prin urmare, mult mai simplu le-ar fi britanicilor să dezvolte subsidiara de aici. La fel s-ar putea întâmpla și cu compania IT Endava, care are cam 1.200 de angajați în București și Cluj.

În topul celor mai importante companii britanice de la noi se mai numără și mai mulți producători de medicamente, cel mai important fiind GlaxoSmithKline. Mai sunt și producători de tutun sau companii care asigură servicii conexe extracției petrolului și gazelor.

Deși efectele sunt greu de preconizat, referendumul lui Cameron poate reprezenta o oportunitate pentru țările care știu să își joace corect cărțile.

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!