Rusia: Prezenţa navelor americane în Marea Neagră încalcă normele internaţionale

Data actualizării: Data publicării:
uss-truxtun 1

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atenţia, joi, în legătură cu respectarea prevederilor Convenţiei de la Montreux, după ce SUA au anunţat prelungirea prezenţei distrugătorului USS Truxtun în regiune, în contextul crizei din Crimeea.

„În ultimul timp, SUA au extins de câteva ori perioada de staţionare a navelor de război în Marea Neagră. Această prelungire nu se încadrează în prevederile existente în temeiul Convenţiei de la Montreux”, a afirmat ministrul Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.

Potrivit RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a anunţat că Statele Unite vor prelungi staţionarea distrugătorului USS Truxtun în Marea Neagră şi, de asemenea, vor trimite „resurse suplimentare”.

„Am trimis şase avioane de vânătoare F-15C în statele baltice pentru a patrula în spaţiul lor aerian. Alte 12 aparate F-16 au sosit în Polonia pentru a contribui la menţinerea securităţii. Staţionarea USS Truxtun în Marea Neagră a fost prelungită. De asemenea, forţele navale americane trimit în prezent resurse suplimentare în Marea Neagră”, a declarat oficialul american, fără să precizeze despre ce resurse este vorba.

Distrugătorul USS Truxtun a participat luna trecută la exerciţii militare în Marea Neagră, alături de forţe navale din România şi Bulgaria.

În urma crizei din Crimeea, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat la începutul lunii martie că Pentagonul va extinde cooperarea militară cu Polonia şi cu ţările baltice.

Convenţia de la Montreux, încheiată în 1936, prin care Turciei i se acordă control asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, autorizează libera trecere a navelor prin strâmtoare, însă limitează numărul şi dimensiunile acestora. Documentul limitează, de asemenea, în cazul navelor militare, durata prezenţei lor în zonă.

În general, navele de război ale ţărilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intraîn Marea Neagră. În cazul în care mai multe vase ale aceleiaşi ţări intră în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depăşească 45.000 de tone. În plus, navele ţărilor din exteriorul regiunii nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile consecutiv. Portavioanele nu au acces, iar statele care trimit nave în Marea Neagră trebuie să îşi anunţe în avans Turciei intenţiile.

Convenţia de la Montreux a fost invocată în ultimii ani de Rusia în special în probleme militare şi de securitate. În timpul războiului dintre Rusia şi Georgia, din 2008, Moscova a acuzat că navele americane cu ajutor umanitar pentru georgieni ar încălca prevederile Convenţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri