Rusia nu mai dă bani Transnistriei. Un troc pentru Crimeea?

Data publicării:
parlament transnistria

Potrivit presei ruse, citată de cea moldoveană, Moscova a anunţat Tiraspolul că nu îi va da cele o sută de milioane de dolari solicitate drept ajutor. Banii urmau să fie cheltuiţi în principal pentru plata pensiilor şi a altor ajutoare sociale.

Oficialii ruşi şi-au motivat refuzul prin faptul că şi Moscova se confruntă cu dificultăţi financiare.

În același timp, economia transnistreană se află într-o stare critică. O bună parte din întreprinderi sunt închise sau funcționează la capacitate redusă, iar investitorii refuză vină în regiune. 

Analiză Business Club. Un troc cu Occidentul?

Ca să pună presiune pe Chişinău, ruşii au pompat constant bani în republica separatistă moldovenească. Acum au tăiat finanţarea, iar ipotezele luate în calcul sunt mai multe. Unii analişti spun că ar fi vorba de un troc pe care Rusia îl propune Moldovei sau chiar ţărilor occidentale: vă dăm Transnistria, dacă recunoaşteţi că Peninsula Crimeea este pământ rusesc.

O altă ipoteză este că Rusia pur şi simplu a rămas fără bani.

Evgheni Șevciuk, preşedintele republicii separatiste Transnistria, a fost de curând la Moscova şi s-a întors de acolo cu mâna goală. A cerut 100 de milioane de dolari pentru plata pensiilor şi a ajutoarelor sociale. Însă refuzul Rusiei a fost unul categoric.

Ba mai mult, potrivit cotidianului rus Nezavissimaia Gazeta, liderului transnistrean i s-au reproşat cursele charter cu care zboară pe timp de criză. Ziariştii ruşi spun au interpretat acest eveniment ca pe o schimbare a atitudinii pe care Moscova o are faţă de regiunea separatistă moldovenească. Ar putea ceda Transnistria, dacă Occidentul recunoaște Crimeea ca parte a Rusiei.

Şi în Moldova evenimentul e citit la fel. Agerpres îl citează pe Directorul Centrului pentru Studii Strategice și Consultanță Politică din Chișinău care remarcă aceeaşi schimbare a atitudinii faţă de Transnistria ca şi presa rusă. Potrivit acestuia, dacă în ochii Moscovei Transnistria era înainte un avanpost rusesc în Balcani, acum poziţia e ocupată de Crimeea. Şi cum a căzut în lista de priorităţi, Transnistria ar putea fi pur şi simplu eliminată din interesele Moscovei. Mai ales că economia rusă e lovită din toate părţile şi ar putea avea nevoie să sacrifice ceva. Prezenţa pe mai multe fronturi ar putea fi prea scumpă pentru posibilitățile Kremlinului.

În plus, Transnistria poate fi văzută ca un cal troian financiar. Pentru că ar ajunge sub controlul Moldovei la pachet cu o datorie de 5 miliarde de dolari faţă de Gazprom, pe care guvernul separatist de la Tiraspol a tot adunat-o cu gândul că nu o va achita niciodată.

Însă, dacă ar recunoaşte Crimeea ca tărâm rusesc, în schimbul intrării Transnistriei sub controlul Chişinăului, Occidentul ar sacrifica Ucraina, care şi-ar pierde orice speranţă de reîntregire teritorială.

Desigur, nu este exclus ca schimbarea de atitudine a Moscovei faţă de Ucraina să fie una pur economică. S-ar putea ca Rusia să nu mai aibă bani pentru subvenţionarea regiunii separatiste moldoveneşti, care cere constant ajutoare, chiar dacă beneficiază de energie foarte ieftină. A fost ţinută într-o stare de dependenţă economică totală tocmai pentru a rămâne în sfera de influenţă a Moscovei.

Dar, în prezent, economia transnistreană e pe marginea prăpastiei. În multe fabrici nu se mai lucrează sau, în cazurile mai fericite, se lucrează în ritm redus. Şi presa locală a văzut că Rusia le întoarce spatele. În ultima perioadă, jurnaliştii transnistreni sunt tot mai preocupaţi că investitorii ruşi au început să plece. Asta după ce Moscova le-a cerut oamenilor de afaceri ruşi din toată lumea să se întoarcă în Rusia cu tot cu banii pe care îi au.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri