Rusia respinge planul de pace propus de Petro Poroşenko

Data publicării:
Soldatiprorusi

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko i-a avertizat pe separatiştii proruşi că dacă nu depun armele într-o săptămână, Armata nu va ezita să intervină în forţă.

„Ordinul de încetare a focului are în vedere situaţiile în care forţele noastre armate nu sunt atacate. Dar, dacă are loc un atac sau o violare a încetării focului, atunci, fără nicio aprobare suplimentară, forţele noastre armate de la punctele de control şi Garda Naţională vor deschide focul”, a spus Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Anunţul nu pare să-i fi speriat pe insurgenţii din oraşul Doneţk, unde zeci de luptători au depus jurământul de loialitate faţă de autoritatea separatistă.

Planul este utopic, nu are nimic de-a face cu realitatea, nu ia în considerare voinţa poporului din regiunea Donbas exprimată într-un referendum. Prin urmare, a rezolva acest conflict prin mijloace paşnice nu pare a fi un lucru posibil potrivit acestui plan”, spune Pavel Gubarev, guvernatorul separatist al regiunii Donbas.

Având în vedere genocidul care are loc acum, trebuie să apărăm femeile, copiii şi pământul nostru. Cei din Kiev nu mai au nicio limită, vor să extermine toată populaţia din Donbas.

De partea celalată, Rusia nu crede în planul de pace lansat de Petro Poroşenko. Moscova consideră că, în realitate, este vorba de un ultimatum adresat insurgenţilor din sud-estul Ucrainei, pentru ca ei să lase armele jos. Kremlinul a început să maseze din nou trupe la graniţa cu Ucraina, ceea ce sporeşte temerile occidentului că Rusia nu a renunţat la ideea unei intervenţii în fosta republică sovietică.

„Nu vedem nicio dovadă care să arate că unităţile ruse care ajung în regiune au legătură cu vreo misiune de securizare a graniţelor. Rapoartele de la Moscova, potrivit cărora ministerul Apărării are în vedere crearea unor coridoare militare în estul Ucrainei, sunt alarmante aşa că vom contoriza îndeaproape situaţia şi nu vom accepta sub niciun pretext folosirea de trupe militare ruse în estul Ucrainei”, spune Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Luptele dintre armată şi separatiştii pro-ruşi au făcut 360 de morţi în ultimele două luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri