Rusia trimite 280 de camioane cu ajutoare umanitare în Ucraina. Reacția Kievului

Data publicării:
camioane 2

Camioanele au pornit din suburbiile Moscovei spre estul Ucrainei şi ar trebui să ajungă mâine la graniţă. Autorităţile ruse şi-au motivat iniţiativa susţinând că populaţia din estul Ucrainei are nevoie urgentă de ajutor umanitar, după aproape cinci luni de lupte între soldaţi şi separatişti. Presa rusă scrie că în camioane au fost încărcate alimente, apă, mâncare pentru bebeluşi, medicamente, saci de dormit şi generatoare electrice.

„Am stabilit toate detaliile cu guvernul ucrainean. Sper că partenerii occidentali nu ne vor pune piedici şi se vor gândi la acei oameni care au nevoie disperată de electricitate şi de rezerve de apă, de medicamente de bază în spitale, astfel încât copiii să poată trataţi”, a spus Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Negocierile pentru trimiterea acestui convoi au fost dure, pentru că nici Kievul, nici cancelariile occidentale nu au încredere în Moscova şi se tem că acesta ar fi un prim pas către trimiterea de trupe ruse în ţara vecină.

„Ei cred că ne pot hrăni cu minciuni. Cred că autorităţile ucrainene trebuie să respingă acest ajutor umanitar. Nu e ajutor umanitar, este un "cal troian". Cel mai bun ajutor din partea lor ar fi să oprească uciderea oamenilor noştri din Donbass şi să-şi retragă teroriştii de acolo”, a spus Oleg Liaşko, parlamentar ucrainean.

Presa din Ucraina scrie că este foarte posibil ca, la sosirea la frontieră, aceste camioane să nu fie lăsate să treacă, dacă experţii de la Crucea Roşie, care se ocupă de misiunile umanitare în regiune, nu-şi dau acordul. Destinaţia finală a camioanelor ar trebui să fie localităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, unde luptele nu contenesc.

În ultima săptămână, soldaţii ucraineni au încercuit oraşele Doneţk şi Lugansk, ultimele două mari bastioane ale separatiştilor din estul Ucrainei, şi se pregătesc să preia controlul. Autoritățile locale i-au îndemnat pe locuitorii care au mai rămas în zonă să plece înaintea asaltului final, doar că mulţi dintre aceștia nu se mai pot deplasa, pentru că nu mai au combustibil şi nici bani. Cum situaţia se agravează cu fiecare zi în estul Ucrainei, Uniunea Europeană a anunţat la rândul său un ajutor de 2,5 milioane de euro pentru ucrainenii din regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri