Nume mari, în primul mare scandal cu care se confruntă noua Comisie Europeană

Data publicării:
nume mari de firme

Toate se întâmplau când Jean-Claude Juncker, proaspătul preşedinte al Comisiei Europene, era premierul Luxemburgului.

Consorțiul international al ziariștilor de investigații (ICIJ.org)  a scos la lumină 28.000 de pagini de documente confidențiale care dezvăluie sute de acorduri private încheiate în perioada 2002-2010 între fiscul luxemburghez și corporații cu nume rezonante.

Corporațiile ar fi transferat profituri de ordinul sutelor de miliarde de dolari, pe care au plătit taxe de maxim 1%.

Care e mecanismul

Reducerile fiscale sunt posibile prin utilizarea unor scheme financiare complexe - profiturile sunt trimise sub forma unor împrumuturi între subsidiarele aceleiași companii.

Ultima verigă din lanț e înregistrată în Luxemburg, unde nu trebuie să plătească mai nimic pentru tranzacția efectuată.

UE a interzis de curând astfel de împrumuturi, fiindcă exploatează diferențele dintre sistemele de impozitare dintre țări.

Comisia Europeană anchetează aranjamentele dintre Luxemburg şi Amazon şi se banuiește că s-ar fi folosit așa-numitele împrumuturi hibride pentru a scădea drastic veniturile impozabile ale Amazon. Mutarea sediului social sau crearea unei filiale în Luxemburg e o strategie preferată de companii-gigant, printre care și instituții financiare ca AIG sau Deutsche Bank.

Peste 170 de companii din topul Fortune 500 au cel puțin o filială în Luxemburg.

Exportul în masă al profiturilor către ducat naşte situații la limita absurdului - la o singură adresă sunt înregistrate 1.600 de companii. Prezența reală a companiilor în Luxemburg e adesea la nivel de căsuță poștală. Profiturile care ajung acolo sunt făcute pe piețe mari precum cea europeană ori americană, iar miliarde de euro care se cuvin altor state sunt astfel pierdute.

Implicarea PricewaterhouseCoopers

Informațiile scurse arată că în spatele înțelegerilor secrete dintre corporații și fiscul luxemburghez stă una dintre cele mai mari companii de consultanță și audit din lume. PricewaterhouseCoopers ar fi oferit consultanță clienților pentru a avea strategii agresive de reducere a taxelor, folosind sucursale din Luxemburg în combinație cu alte jurisdicţii offshore precum Gibraltar, Irlanda sau Delaware din Statele Unite.

Auditorul ar fi negociat acordurile speciale cu autoritățîle din Luxemburg, însă compania susține că nu a încălcat legea europeană. Totuși, Ministerul de Finanțe luxemburghez nu dă semne de transparență. În timp ce UE anchetează posibile ajutoare de stat oferite celor de la Amazon şi Fiat, oficialii guvernului luxemburghez au devenit refractari în ceea ce priveşte trasmiterea unor documente către Comisia Europeană.

Jean-Claude Juncker, într-o situație dificilă

Președintele Comisiei e tocmai fostul prim-ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker. Acordurile prezentate de Consorţiul internaţional al ziariştilor de investigaţii s-au încheiat chiar în timpul mandatului celui care acum, de la cârma Comisiei Europene, promite o lupta acerbă împotriva evazioniștilor.

„Sunt dezvăluiri foarte importante pentru că înseamnă că, în mijlocul Uniunii Europene, în inima Zonei Euro, avem practici fiscale agresive ale unei ţări împotriva altor ţări”, spune parlamentarul francez Karine Barger.

Dezvăluirile din presa occidentală pun presiune asupra actulului şef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Se aşteaptă de la el să explice dacă a fost sau nu implicat în acordurile prin care 340 de companii multinaţionale au evitat să plătească taxe.

Comisia deja acţionează, iar comisarul Almunia (n.red. fost comisar pentru Competiţie ) a prezentat deja un număr de cazuri în acest domeniu şi va fi continuată de comisarul Vestager (n.red. actualul comisar pentru Competiţie)”, a declarat joi Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a deschis încă din vară o anchetă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri