Camera inferioară a parlamentului de la Varșovia, dominată de partidul conservator al lui Jaroslaw Kaczynski, a adoptat joi o lege controversată prin care Parchetul și procurorii sunt plasați sub controlul direct al ministrului justiției, anunță AFP, preluată de Agerpres.

 

Seimul polonez FOTO: wikipedia.org

În baza noului text, funcția de procuror general va fi exercitată de ministru. Acesta va avea, de asemenea, dreptul de a interveni în fiecare anchetă, pe lângă orice procuror.

Legea a fost votată de 236 de deputați, 209 i s-au opus, iar opt s-au abținut. Ea anulează reforma introdusă în 2009 de majoritatea centristă precedentă care a făcut din Parchet o instituție independentă de puterea politică.

Toate formațiunile din opoziție i-au reproșat partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din octombrie, că "politizează" din nou Parchetul.

În opinia conservatorilor, astfel se pune capăt unei "experiențe complet ratate" a precedentei coaliții guvernamentale, care, potrivit acestora, dilua responsabilitatea acțiunilor Parchetului.

Noua lege modifică structurile Parchetului la nivel național și regional, fapt ce, în opinia opoziției, ar putea servi ca pretext pentru o supraveghere a procurorilor.

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!