SONDAJ. Majoritatea spaniolilor vor ca regele Juan Carlos să abdice

Data publicării:
regele Spaniei Juan Carlos mfax

Susţinerea spaniolilor faţă de monarhie a scăzut în ultimul an cu cinci puncte procentuale, la 49,9%, potrivit acestui sondaj. De asemenea, 62% dintre cei chestionaţi doresc ca regele să abdice, cu 17 puncte procentuale mai mulţi decât în urmă cu 12 luni. În schimb, marea majoritate îl susţine pe prinţul moştenitor Felipe.

Astfel, 66% dintre persoanele intervievate au o părere "bună sau foarte bună" despre prinţul în vârstă de 45 de ani, iar 57% sunt de părere că ar fi capabil să refacă imaginea monarhiei.

Popularitatea regelui a scăzut constant în ultimii ani

Popularitatea lui Juan Carlos a continuat să scadă în ultimii trei ani, în mare parte din cauza unei anchete pentru corupţie care îl vizează pe ginerele său Inaki Urdangarin, soţul Cristinei, fiica sa cea mică.

În primăvara lui 2012, regele le-a cerut scuze spaniolilor, în mod public, după ce a fost spializat în urma unei căzături în cursul unei partide de vânătoare de elefanţi în Botswana, o călătorie costisitoare, care a şocat ţara afectată de criză.

Regele, născut pe 5 ianuarie 1938, s-a confruntat, începând din 2010, cu numeroase probleme de sănătate, care au contribuit la apariţia unor discuţii, în ţară, cu privire la viitorul domniei sale.

Juan Carlos se bucura, anterior, de o largă popularitate în rândul spaniolilor, fiind recunoscut ca suveranul care a acţionat în favoarea tranziţiei democratice după dictatura franchistă. Desemnat succesor de către Francisco Franco, el a urcat pe tron la 22 noiembrie 1975, după două zile de la moartea dictatorului.

Scandalul judiciar care afectează Familia Regală ar putea reizbucni zilele următoare. Judecătorul din Baleare care anchetează cazul Urdangarin urmează să decidă dacă o anchetează sau nu pe Infanta Cristina pentru farudă fiscală.

Acest sondaj a fost realizat de Institutul Sigma în perioada 28-31 decembrie, pe un eşantion de 1.000 de persoane.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri