Scandalul Vlad Filat, în presa internațională

Data publicării:
vlad filat2 - fb

Ziariştii de la cotidianul moldovenesc "Timpul" se întreabă pe prima pagină a ediţiei de astăzi dacă reţinerea lui Vlad Filat nu înseamnă şi sfârşitul Alianţei proeuropene de la Chişinău. Partidul Liberal Democrat, care a fost până ieri condus de Vlad Filat, este cea mai mare formaţiune din coaliţia de guvernare.

Agenţia Reuters titrează: ”Moldova a reţinut un fost premier pentru o fraudă de peste 1 miliard de dolari". Jurnaliştii spun că televiziunile din Republica Moldova au arătat imagini cu Vlad Filat încătuşat de către oficialii biroului anticorupţie.

Radio Europa Liberă aminteşte, într-un articol postat pe pagina de Internet, că în cazul dosarul de corupţie al lui Vlad Filat apare şi Ilan Shor, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii până în noiembrie 2014. Instituţia financiară este cea pe care Vlad Filat ar fi fraudat-o, potrivit acuzaţiilor procuraturii. Ziariştii amintesc că o investigaţie a firmei de consultanţă Kroll arată că firme având legături cu Ilan Shor au primit împrumuturi mari pe o perioadă de trei zile în noiembrie anul trecut.

Publicaţia Business Insider citează un articol al Associated Press, unde este menţionat faptul că Vlad Filat este cel mai important politician care a rămas fără imunitate. Jurnaliştii spun că fostul premier moldovean riscă 15 ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat, dar că fostul lider insistă că nu a făcut nimic ilegal.

Portalul Yahoo News republică un articol al AFP care informează că Vlad Filat poate fi reţinut pentru 72 de ore. Agenţia franceză menţionează şi acuzaţiile formulate de procurorul-şef al Republicii Moldova: însuşirea ilegală a 250 de milioane de dolari în perioada 2009 - 2013, din totalul de 1 miliard de dolari care au dispărut.

Vocea Americii spune că acest scandal a afectat sever economia celei mai sărace ţări din Europa şi că mii de moldoveni au cerut din stradă demisia liderilor politici. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri