SwissLeaks. Peste 200 de clienți ai băncii HSBC sunt români sau au legătură cu România

Data publicării:
hsbc-1

Investigaţia spune că 219 dintre clienţii HSBC sunt din România sau au legături cu România. Jurnaliştii arată că e vorba şi de foşti şi actuali oameni politici.

Între 2006 şi 2007, doar doi ani, peste 100 de miliarde de euro au fost tranzacţionate prin peste 100.000 de conturi, deţinute de traficanţi de droguri şi arme, foşti dictatori, politicieni dar şi celebrităţi din showbiz şi sport.

Printre ei - regele Iordaniei, regele Marocului, actori - Christian Slater, Joan Collins, John Malkovitch, piloții de Formula 1 Fernando Alonso şi Michael Schumacher, designerul Valentino şi modelul Elle McPherson.

Schema de evaziune este complicată. Clienţii primeau conturi offshore - ceea ce nu este ilegal, dar banii erau ascunşi - adică nu se plăteau taxe pentru ei. Ceea ce este ilegal.

HSBC nu doar că ştia, ci îşi învăţa clienţii cum să nu plătească taxe. Își trimitea angajaţii să vorbească personal cu clienţii cu bani, ca să nu existe niciun fel de înscrisuri.

HSBC spune că a luat măsuri ca serviciile sale bancare să nu mai poată fi folosite pentru evaziune, că a închis peste 70% din aceste conturi şi că acum pune transparenţa şi respectul faţă de lege în faţa obţinerii profitului.

SwissLeaks | Schema evaziunii fiscale

În februarie 2005, conducerea băncii îşi avertizează clienţii, prin poştă, că o nouă taxă europeană pe economii va fi impusă în câteva luni. HSBC precizează că există numeroase instrumente şi structuri pentru a evita această taxă. Este punctul de plecare pentru o operaţiune de evaziune fiscală pe scară largă.

Un oarecare domn Dupond vrea să scape de Fisc. E destul de bogat, dispune de un milion de euro pentru a fi acceptat de HSBC Private Bank, din Geneva, care are sediul central la Londra.

Mai întâi, clientul primeşte un cod numeric, care va deservi unul sau mai multe conturi bancare, în care îşi va depune averea. Potrivit legii secretului bancar din Elveţia, acest demers asigură anonimatul.

În cazul domnului Dupond, persoana de contact de la HSBC îi propune, în schimbul unui comision cerut de bancă, să-şi creeze o firmă fictivă, Trustee Found Limited - de exemplu, care va fi înregistrată în Panama.

În total, peste 200 de ţări sunt afectate de această schemă de fraudă fiscală şi 130.000 de persoane au beneficiat de pe urma ei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri