The Times: 1.000 de lire ca să devii român

Data publicării:
pasaport-1

 

Potrivit reporterilor britanici, banda încasa 1.000 de lire de sterline pentru furnizarea unui paşaport românesc, care îi permitea cumpărătorului să lucreze în orice stat membru UE. Pentru aceasta, gruparea publica anunţuri cu paşapoarte româneşti de vânzare într-un ziar în limba rusă din Marea Britanie.

Un jurnalist al publicaţiei londoneze, Katerina Kravtsova, a reuşit să contacteze membrii grupării. Kravtsova s-a întâlnit la Londra cu un intermediar, Oleg Grişko. Acesta s-a lăudat că mii de oameni din alte ţări au primit cetăţenie română cu ajutorul său şi chiar i-a prezentat un fost client jurnalistei. „Este aproape legal”, a arătat el.

Grişko a ajutat-o pe jurnalista sub acoperire să meargă în România, unde s-a întâlnit cu creierul operaţiunii, Grigori Volkov. Acesta s-a lăudat în faţa jurnalistei că a procesat zece cereri într-o singură dimineaţă.

Volkov, care are şapte cetăţenii, a dus-o pe Kravtsova la Biroul Teritorial al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Galaţi, unde a fost audiată.

„Sub privirile complicilor săi, Grigori Volkov le-a împărţit pachete de documente celor care au plătit să obţină cetăţenie română, ilegal, pentru a-şi îndeplini visul unei vieţi în Marea Britanie, Germania sau Italia”, a scris reporterul britanic. „Acest oraş de frontieră (Galaţi – n.r.) a devenit o uşă din spate către bogăţiile Uniunii Europene”, a adugat jurnalista.

De la ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români, în 2014, 350.000 de români s-au angajat în Marea Britanie, potrivit The Sun, care preia ancheta celor de la The Times.

Despre acest subiect a vorbit şi specialistul în politică externă Christian Mititelu, într-un interviu realizat la Londra de Sanda Nicola.

Este fără îndoială o realitate, cetăţeni de alte naţionalităţi decât română care au paşapoarte româneşti aici în Marea Britanie. Da, adică au un paşaport care le dă acces nelimitat la UE. Plătesc pentru asta, nu se ştie unde sunt falsificatorii, s-ar putea nici să nu fie în România, să fie altundeva şi aş sublinia că nu e un fenomen unic în cazul actelor româneşti. Am cunoscut pe cineva care avea cetăţenie lituaniană, dar de fapt era ucraineancă. Sunt foarte mulţi ucraineni care intră în Marea Britanie în acest fel folosind un paşaport fals dintr-o ţară sau o carte de identitate falsă dintr-o ţară membră a Uniunii Europene”, a explicat Christian Mititelu.  

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie susţine însă că numele jurnalistului sub acoperire nu apare acum în baza de date. Oficialii spun că sistemul este greu de păcălit, chiar şi cu câţiva complici în interior.

Gelu-Mugurel Dascălu, purtător de cuvânt al instituţiei. „Ştirea nu are toate elementele. Angajaţii birourilor teritoriale nu au competenţă de a audia, conform articolului care a apărut presă. Ei doar fac procedura de înregistrare a dosarului pentru obţinerea cetăţeniei. Cu alte cuvinte, era obligatoriu ca jurnalista britanică să intre şi în birourile Autorităţii din Bucureşti pentru interviu. În ultimii cinci ani, statul român a retras cetăţenia a două persoane după ce s-au descoperit nereguli în dosare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri