Teodor Meleșcanu se teme de „tensiuni” cu Rusia legate de împărțirea platoului continental din jurul Insulei Șerpilor

Data publicării:
Insula Șerpilor.
Insula Șerpilor. Sursa: Captură Youtube

Întrebat dacă îi este teamă de tensiuni în zona platoului continental din jurul Insulei Șerpilor, fostul șef al SIE a spus: „Categoric da. Trebuie luate foarte serios în calcul. Nimeni nu se gândește că... Decizia care a fost luată de Curtea Internațională de Justiție de la Haga s-a încheiat între două țări. Este valabilă și obligatorie pentru Ucraina și România. O parte din teritoriul Ucrainei - Peninsula Crimeea, care are un impact major asupra împărțirii platoului continental, iată, este deja un teritoriu care aparține unui alt stat, care nu este legat în niciun fel de decizia Curții Internaționale de Justiție”, a avertizat Teodor Meleșcanu.

Constantin Degeratu: Putem deveni vecini economici clari cu Rusia, după anexarea Crimeei

O posibilă explicaţie pentru rapiditatea cu care Rusia a anexat în primăvară peninsula Crimeea, care aparţinea Ucrainei, este că Rusia se pregătește de 11 ani pentru un război de amploare. Potrivit unui fost consilier, Vladimir Putin se pregătea de un război global încă din 2003.

Fostul consilier al preşedintelui Rusiei Andrei Ilarionov a dezvăluit, într-o conferinţă în Lituania, că Rusia se pregătea de un război global încă de acum 11 ani, perioadă în care, la Kiev, începuse Revoluţia portocalie, relatează The Examiner.

Iar la întrebarea dacă cetăţenii Lituaniei pot dormi liniştiţi, fostul consilier prezidenţial a răspuns că nici măcar locuitorii din Tallinn, Vilnius sau Bucureşti nu pot sta liniştiţi!

Referindu-se la legile ruseşti, Ilarionov a declarat că ele „permit armatei ruseşti să protejeze toţi ruşii. Prin urmare, pentru partea rusă, astfel de acţiuni ale armatei dincolo de graniţele ţării ar putea fi văzute ca legitime. Putin se gândeşte la actuala confruntare nu ca la al Treilea Război Mondial - de vreme ce a fost Războiul Rece - ci ca la al Patrulea Război Mondial", a spus Ilarionov.  

Anexarea Crimeei ar putea redesena delimitarea teritorială în Marea Neagră

Acelaşi fost consilier al lui Vladimir Putin a apreciat şi că forţele NATO din țările baltice ar fi insuficiente.

Declaraţiile acestuia au fost comentate şi de fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, în emisiunea „Imparţial” de la Digi24:

„Din punct de vedere oficial, eu nu cunosc o declarație în acest sens care să fi fost exprimată la nivelul conducerii Federației Ruse, există o tendință pe care o remarcam cu toții și nu este de ieri, de azi, ci de ceva ani, poate chiar ne ducem înspre 2005, 2006, a fost Georgia în 2008...Există o strategie de reluare a unui control asupra fostului spațiu al Uniunii Sovietice, poate cu, sperăm noi, excepția țărilor baltice”, a spus Teodor Meleșcanu.

El a arătat însă că un război în formă clasică este aproape exclus, iar în cazul unei țări NATO este cu atât mai puțin de conceput un asemenea scenariu.

Teodor Meleșcanu a explicat că acum există un război hibrid, care se duce în special prin media, iar militarii nu mai sunt îmbrăcați neapărat în uniforma armatei. Prezența unor asemenea militari la gurile Dunării este un pericol real. Șeful SIE a subliniat, în context, că după Războiul Rece au fost resuscitate tendințele separatiste, iredentiste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri