TURCIA | Guvernul anunță că există consens pentru o nouă Constituție. Pedeapsa cu moartea ar putea fi reintrodusă

Data publicării:
binali yildirim GettyImages-533413988-1
Foto: Guliver / GettyImages

 

Premierul Binali Yildirin / FOTO: Gulliver/GettyImages

„Toate partidele sunt pregătite să înceapă să lucreze la o nouă Constituţie”, a declarat Yildirim pentru presă, la Ankara, precizând că problema a fost reglată într-o reuniune care a avut loc luni între preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi doi reprezentanţi ai opoziţiei şi a fost consacrată tentativei de lovitură de stat din 15 iulie.

Va avea loc mai întâi „o mică modificare” constituţională. „Se lucrează la acest subiect”, a spus Yildirim, precizând că lucrările vor începe, apoi, în vederea elaborării unei noi Constituţii.

Toată lumea se gândeşte însă că ar putea fi vorba de pedeapsa cu moartea, mai ales că actuala guvernare i-a ameninţat cu asta pe autorii puciului din 15 iulie. O altă modificare care ar putea fi adusă legii supreme ar ţine de un alt proiect de suflet al preşedintelui Erdogan - trasformarea Turciei într-o republică prezidenţială, în care şeful statului să aibă puteri executive extinse.  

Actuala Constituţie a fost elaborată după lovitura de stat din 1980, iar Guvernul îndeamnă de mult timp la modificarea ei, acesta fiind unul dintre cele mai controversate subiecte din politica turcă din ultimele luni.

Partidul Dreptăţii şi Justiţiei (AKP, islamo-conservator) al preşedintelui Erdogan voia să introducă un regim prezidenţial, însă premierul nu a menţionat acest lucru luni seara.

Erdogan, al cărui partid este majoritar în Parlament, s-a întâlnit luni cu Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului republican al Poporului (CHP, social-democrat şi laic), şi cu Devlet Bahceli, liderul Partidului Mişcării Naţionaliste (MHP), pentru a-şi armoniza poziţiile după puciul eşuat.

Liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP, pro-kurd) Selahattin Demirtas nu a fost invitat, însă Yildirim a declarat că HDP ar putea să ia parte şi el la discuţiile despre modificarea Constituţiei.

El a confirmat, de asemenea, că Jandarmeria - însărcinată cu securitatea internă - şi Paza de Coastă vor fi plasate sub autoritatea Ministerului de Interne. Ele se află în prezent în subordinea armatei.

Yildirim a mai anunţat că numele primului pod construit peste Bosfor, la Istanbul, va fi schimbat, în memoria victimelor puciului eşuat de la 15 iulie.

Acest pod - deschis în 1973 şi cunoscut sub numele de Podul Bosfor - va fi redenumit „Podul Martirilor de la 15 iulie”, a anunţat Yildirim într-o întâlnire cu presa după o reuniune a Consiliului Miniştrilor, luni seara.

Premierul a explicat această alegere prin faptul că podul a fost „prima ţintă a complotiști” în seara de 15 iulie, ceea ce a condus la moartea mai multor civili.

Acest pod - o legătură strategică între Europa şi Asia - a fost blocat de militari rebeli în seara lui 15 iulie, unul dintre primele semne vizibile pentru populaţia din Istanbul că era în curs o lovitură de stat. Susţinute de elicoptere, aceste trupe au tras în mulţime - susţinători pe care Recep Tayyp Erdogan i-a scos în stradă, veniţi să îi oprească pe pucişti. Rebelii s-au predat, într-un final, pe pod, după ce au fost depăşiţi numeric de către opozanţii loviturii de stat.

Această tentativă de puci s-a soldat cu 270 de morţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri