UCRAINA. Protestele se extind. Ianukovici anunță că va modifica legile ce restricționează manifestațiile

Data publicării:
harta ucraina

ACTUALIZARE 18.00 Preşedintele Ucrainei va remania Guvernul, săptămâna viitoare. Totodată, Viktor Ianukovici a anunţat că va modifica legile care restricţionau dreptul de a manifesta.

___________________________

Violenţele de la Cernăuţi nu sunt nici pe departe singulare. Şi alte oraşe ucrainene sunt zguduite de manifestaţii antiguvernamentale.

La Liov, cordoanele de poliţie care barau accesul spre biroul guvernatorului au fost rupte, iar acesta a fost obligat să-şi prezinte demisia.

Mişcările populare par să fi cuprins mai ales regiunile din vestul Ucrainei, în timp ce în estul fostei republici sovietice, situaţia rămâne încordată.

Ciocniri la sediul Consiliului Regional

Circa 500 de oameni au intrat în clădirea administraţiei locale din Cernăuţi, iar preşedintele Consiliului Regional a fost rănit după ce a fost atacat de protestatari. Poliţia a intervenit şi a folosit gaze lacrimogene.

Din păcate, clădirea este ocupată de oamenii respectivi. Eu am avut o lovitură mică la cap şi acum sunt în spital. Nu am probleme mari”, a declarat, la Digi24, Mihail Găiniceru, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi.

La Kiev, în schimb, a fost o noapte supect de calmă.

Manifestanţii au rămas pe poziţie, hotărâţi să înfrunte orice pentru a aduce schimbarea în ţară. Ei au ridicat baricade şi pe strada unde în ultimele zile au avut loc cele mai violente lupte cu forţele de ordine.

Singurele concesii pe care opoziţia le-a obţinut de la Viktor Ianukovici sunt eliberarea tututor protestatarilor arestaţi şi promisiunea că poliţia nu va recurge la forţă. Autorităţile ucraienene au prezentat scuze publice, după ce o înregistrare cu un protestatar, bătut şi dezbrăcat la pielea goală de jandarmi, a ajuns virală pe internet.

Corespondentul Publika TV la Kiev, Sergiu Barbu, a explicat de ce manifestanților nu le-a fost greu să ocupe sediul Ministerului Agriculturii.

Dacă vorbim de sediul Ministerului de Externe, al Guvernului sau al Parlamentului, ele sunt încercuite de forțele speciale de intervenție. În perimetrul lor sunt zeci de autobuze cu sute de polițiști, milițieni. Sediul Ministerului Agriculturii nu a fost ales întâmplător, e chiar în apropiere de Euromaidan. A fost mult mai ușor să fie asediată această clădire”, a spus Sergiu Barbu, la Digi24. 

Evenimentele din Ucraina au provocat îngrijorare în Europa şi Statele Unite. Vicepreşedintele american Joe Biden a avertizat că o continuare a violenţelor ar avea „consecinţe” în relaţiile dintre Washington şi Kiev, iar cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui Ianukovici să retragă legile care prevăd sancţiuni dure pentru participanţii la proteste.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri