UE schimbă strategia antiteroristă. Reuniune de urgență a miniștrilor de Interne cu procurorul general american

Data publicării:
steag UE ec-1.europa.eu

Noile măsuri care urmează să fie anunţate de la Bruxelles se vor concentra pe intensificarea colectării şi schimbului de informaţii despre riscurile teroriste între statele membre.

„Analizăm un anumit număr de măsuri, dar deocamdată este prematur să anunţăm detalii. Vom analiza calitatea cooperării între statele membre. Este adevărat că lupta împotriva terorismului ţine de competenţa fiecărui stat membru, dar este logic că trebuie să existe interconexiuni între autorităţile naţionale pentru a putea contracara mai bine terorismul”, a aunțat Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene.

Până la un nou plan antiterorist anunţat de la Bruxelles, statele membre sporesc rând pe rând măsurile de securitate, după masacrul de la Charlie Hebdo.

În Marea Britanie, autorităţile au anunţat că în toate porturile vor fi controlate mult mai strict pașapoartele.

La rândul lor, autorităţile spaniole au anunţat crearea unei baze de date care va cuprinde toate informațiile de identificare ale celor care folosesc curse aeriene pe teritoriul Spaniei.

„Această bază de date ar cuprinde în viziunea autorităţilor de aici toate datele persoanale ale celor care vor folosi avioane cu plecare sau cu sosire în Spania. Pe lângă datele personale, nume, prenume, dar şi număr de paşaport, în acest super-fişier vor fi introduse modalităţile prin care au fost cumpărate biletele, fie cu bani gheaţă, fie cu carte de credit, de asemenea, dacă au fost cumpărate direct de pe internet sau printr-o agenţie de voiaj şi cel mai important, rutele folosite de fiecare călător în parte”, relatează Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania.

Citiți și: Avertisment îngrijorător pentru Occident, de la şeful MI5

Cea mai mare temere a autorităţilor din mai multe state europene este că din cei peste 3.000 de europeni care s-au alăturat grupării Statul Islamic, s-ar putea întoarce în ţările de origine, iar scenariul atacului de la Charlie Hebdo s-ar putea repeta.

Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, este de părere că vigilenţa autorităţilor trebuie să fie maximă, dar atrage atenţia ca toate aceste măsuri de securitate trebuie să respecte drepturile şi libertăţile de care se bucură orice cetăţean european.

Mă aștept să devină și mai interesate de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, Africa de Nord zone din care pot proveni asemenea atentatori care reprezintă un pericol. Sper să nu se întâmple lucrurile acestea, trebuie făcut un echilibru între măsurile luate pentru a preveni asemenea atacuri și spațiul personal pe care trebuie să îl aibă fiecare cetățean care reprezintă și una dintre valorile la care aderă democrația occidentală, ceea ce se numește liberatea”, a spus Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Franţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri