Ucraina: Termenul dat protestatarilor a expirat. Poliţiştii au înlăturat baricadele din jurul sediului Guvernului de la Kiev

Data publicării:
ucraina-6

Termenul dat de autorităţile ucrainene protestatarilor adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev a expirat. Aproximativ 6000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în Kiev şi se află faţă în faţă cu manifestanţii, pe care încearcă să îi îndepărteze. Forţele de ordine au început deja să elibereze perimetrul din jurul guvernului, înlăturând baricadele, şi au percheziţionat sediul central al partidului Iuliei Timoşenko. Oamenii nu se lasă însă intimidaţi şi vor să rămână în stradă în ciuda ninsorii şi a frigului. În speranţa că va mai calma mulţimea, preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat că va discuta cu liderii opoziţiei şi cu cei trei predecesori ai săi, care săptămâna trecută i-au cerut să nu ignore cererile protestatarilor.

Pentru a le da de înţeles că nu este de glumit cu ultimatumul dat de autorităţi, forţele de ordine au început să dărâme luni baricadele instalate de protestatari în apropiere de sediul guvernului.

Trupele speciale au percheziţionat şi sediul central al partidului fostului premier Iulia Timoşenko, de unde au ridicat mai multe computere şi documente. În acest context, liderul partidului, Arseni Iatseniuk, a declarat: „Dacă preşedintele Ianukovici crede că prin forţă poate rezolva criza politică din Ucraina, se înşeală amarnic.

În ciuda frigului de afară şi a ninsorii din ce în ce mai abundente, oamenii nu vor să abandoneze protestele. Ei au instalat baricade în Piaţa Independenţei pentru a se apăra de o eventuală intervenţie a poliţiei şi au blocat accesul spre sediul guvernului. Unul dintre liderii opoziţiei le-a cerut femeilor și copiilor să plece din Piață, în condiţiile în care forțele de ordine care pregătesc o intervenție în forță. „Ne aşteptăm la o dispersare a manifestaţiei paşnice”, a spus Vitali Klitschko.

Manifestanţii pro-europeni sunt hotărâţi să lupte până la capăt, iar în sprijinul lor a venit și președintele Comisiei Europene, care cere o soluţie politică a crizei din Ucraina. „Uniunea Europeană are dreptul şi datoria să fie alături de populaţia Ucrainei în aceste momente foarte dificile, pentru că ei dau Europei unul dintre cele mai mari exemple de democraţie”, a spus Jose Manuel Barroso, preşedintele CE.

Ca să arate că au doar bune intenţii şi nu sunt violenţi, demonstranții le-au oferit polițiștilor sandvișuri și plăcinte, însă aceștia le-au refuzat.

Pe de altă parte, pentru a-şi arăta dispreţul faţă de Moscova, manifestanţii au dărâmat duminică statuia lui Lenin din centrul capitalei Ucrainei. Bucăţi din monument se vând acum pe mai multe site-uri ucrainene la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogram. Protestatarii avertizează că preşedintele Viktor Ianukovici va avea aceeaşi soartă dacă nu îşi dă demisia. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Actorul american George Clooney, care militează pentru cauza democrației în lume, le-a transmis un mesaj de susţinere forţelor democratice de la Kiev: „Când priviţi spre Vest, să ştiţi că noi privim înapoi cu mare admiraţie. „Dorim o naţiune paşnică şi sigură, vă dorim guvernul pe care îl doriţi şi vă dorim puterea de a merge mai departe”, a subliniat el:


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri