Președintele Ucrainei va propune abrogarea statutului special acordat regiunilor Doneţk şi Lugansk

Data publicării:
1899670 529514400516290 5342408671162948973 o

„Ucraina nu va recunoaşte niciodată alegerile de pe 2 noiembrie. Vom schimba planul de acţiune luând în considerare atât o variantă optimistă, cât şi una pesimistă. Voi propune abrogarea statutului special acordat regiunilor Doneţk şi Lugansk”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Separatiştii din estul Ucrainei au încălcat acordul de pace de la Minsk, care prevedea organizarea de alegeri locale pe 7 decembrie. Protocolul semnat în capitala Belarusului presupunea şi acordarea unui statut special pentru regiunea Donbas. Uniunea Europeană și Statele Unite au afirmat că acest scrutin nu are nicio valoare.

„Statele Unite condamnă şi nu recunosc aşa-numitele alegeri din regiunile separatiste din estul Ucrainei. Totodată, SUA nu recunosc pe niciunul din aceşti lideri aleşi în mod ilegal”, a spus Jen Psaki, purtător de cuvânt Departamentul de Stat.

Acordul de încetare a focului din estul Ucrainei semnat la Minsk, în septembrie, funcţionează numai pe hârtie. În realitate, conflicte sporadice încă există, mai ales în preajma aeroportului din Doneţk, disputat din primăvară de separatişti şi de armata ucraineană.

Noii lideri ai regiunilor Doneţk şi Lugansk, aleşi din primul tur cu majorităţi confortabile, dau, în schimb vina pe autorităţile ucrainene pentru impasul în care se află negocierile.

„Ucraina nu vrea pace, aşa cum susţine. În mod cert, face un joc dublu. Am ajuns să înţeleg cum face Kievul politică şi ce idei au prioritate. Suntem deschişi dialogului, dar vrem ca ei să se comporte normal şi corect”, a acuzat Aleksandr Zaharcenko, liderul rebelilor din Doneţk.

Oamenii din cele două regiuni separatiste îşi pun mari speranţe că rezultatul votului va stabiliza lucrurile. Alţii se tem însă că regiunea va deveni o nouă Transnistrie.

„Ştiţi cum este în Transnistria, când nu te recunoaşte nimeni. Ce rezervă viitorul? Nu ai acces la nimic. Şi mi-e teamă că asta se va întâmpla şi cu noi. Acesta e cel mai înfricoşător lucru”, spune un localnic.

„Sperăm că va fi pace şi prosperitate în regiune. Vrem ca totul să fie bine pentru noi şi ca nimeni să nu mai fie ucis”, a adăugat o altă persoană.

Rusia este singura ţară care a recunoscut alegerile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri