Ucraina are de dus două războaie, spune ambasadorul SUA la Kiev

Data publicării:
Porosenko cu ambasadorul sua pyatt - GettyImages-470447044- 28072015

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și ambasadorul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt (dreapta) ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Într-o conferinţă telefonică susţinută alături de ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, diplomatul american a spus că a fost în regiune cu o săptămână în urmă, inclusiv la graniţa cu România, şi că a găsit „o regiune care vrea unitate în Ucraina şi este entuziasmată să ia parte la transformarea naţională pe care a început-o guvernul de la Kiev".

Ambasadorul SUA în Ucraina a mai spus că întregul fenomen referitor la grupul paramilitar Pravi Sektor (grupare a extremiştilor de dreapta) este exagerat de instituţiile de propagandă ruseşti, iar violenţele din regiune sunt comise de o serie de grupuri şi bande care şi-au asumat simbolurile politice ale Pravi Sektor.

„Din punctul meu de vedere, fenomenul separatismului din Transcarpatia este un produs al propagandei ruseşti şi al imaginaţiei producătorilor de la Russia Today", a spus ambasadorul american.

La rândul său, ambasadorul UE, Jan Tombinski, a spus că autorităţile europene au măsurat impactul pe care mişcarea de extremă-dreaptă l-ar putea avea la alegeri şi au concluzionat că liderii mişcării ar putea mobiliza în jur de 2% din populaţie. „Nu trebuie să exagerăm acest fenomen, dar nici să-l neglijăm", a spus Tombinski.

Pe de altă parte, diplomatul european a atras atenţia asupra fenomenului contrabandei, care ar trebui combătut, cu sprijinul statelor UE au graniţă directă cu Ucraina. „Contrabanda are nevoie de doi parteneri, (...) trebuie să semnalăm partenerilor noştri europeni, aflaţi de cealaltă parte a graniţei, că în contrabandă ai nevoie de un furnizor şi de un client, ceea ce înseamnă că partenerii din diferite state UE de frontieră trebuie să ia în serios şi să remedieze situaţia", a spus Tombinski.

Ambasadorul SUA consideră că Ucraina luptă în două războaie, unul împotriva Rusiei şi unul cu reformele. „Aici se desfăşoară un război în continuare. Ruşii operează pe teritoriul Ucrainei în fiecare zi (...) Rusia continuă să alimenteze conflictul de aici prin trimiterea de echipament militar", a spus diplomatul american.

Pyatt consideră că soluţia pentru terminarea războiului este implementarea totală a acordului de la Minsk, însă doar Ucraina implementează acordul, nu şi Rusia. „Acest lucru este foarte clar din punctul nostru de vedere. În acest context sprijinim eforturile preşedintelui Poroșenko de retragere a armamentului greu şi sperăm că acest lucru se va produce cât mai curând posibil", a declarat Geoffrey Pyatt.

„Nu credem că există o soluţie militară la acest conflict, dar credem că Ucraina are dreptul suveran de a-şi apăra propriul teritoriu. Aceasta este logica asistenţei în materie de securitate, care a ajuns la 245 milioane de dolari americani", a spus Pyatt.

Ambasadorul american a amintit de criza umanitară din Ucraina, care este o consecinţă a agresiunii Rusiei şi a spus că este total inacceptabil ca separatiştii să blocheze accesul pe teritoriul Ucrainei controlat de Rusia şi de separatişti a transporturilor umanitare.

În acelaşi timp, Geoffrey Pyatt consideră că regiunea de la graniţa cu patru state membre UE are potenţial să devină liderul relaţiilor comerciale ale Ucrainei cu Europa, diplomatul dând exemplul unei companii americane din domeniul electronicelor care activează în zonă pentru că este aproape de statele UE, unde exportă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri