Conflict cu premierul. Ministrul ucrainean al Economiei şi-a anunţat demisia. Președintele va dizolva Parlamentul săptămâna viitoare

Data publicării:
Seremeta wikipedia

sursa foto: wikipedia.org

ACTUALIZARE.  Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, va semna săptămâna viitoare un decret privind dizolvarea Radei Supreme și va anunța alegeri anticipate. Declaraţia a fost făcută de către consilierul preşedintelui ucrainean Oleg Medvedev.

__________________________

„În loc să lupt împotriva sistemului de ieri, am decis să lucrez cu oamenii care vor crea sistemul de mâine", a scris Pavlo Șeremeta pe pagina de Facebook.

Şeremeta a explicat joi presei că „linia roşie” a fost încălcată miercuri, când Guvernul a numit un reprezentant comercial, pe Valeri Piatniţki, în ciuda dezacordului ministrului Economiei, în subordinea căruia se află.

Demisia urmează să fie supusă aprobării Parlamentului, pentru a-şi produce efectul.

Economist format în Statele Unite, Pavlo Şeremeta, în vârstă de 43 de ani, dar şi ministerul pe care-l conduce au fost criticaţi săptămâna aceasta de către premierul Arseni Iaţeniuk, care consideră reformele întreprinse insuficiente.

„Nu sunt satisfăcut de viteza şi de amploarea reformelor", într-un moment în care „separatiştii susţinuţi de Rusia fac totul să sugrume economia ucraineană", distrugând infrastructura în estul industrializat şi provocând prejudicii care se ridică la miliarde de dolari, a declarat miercuri Iaţeniuk, într-o şedinţă de Guvern.

Aflată într-o recesiune aproape neîntreruptă de peste doi ani, Ucraina s-ar putea confrunta cu o contractare de 6,5% a PIB-ului în acest an, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a salvat economia ucraineană de la colaps acordând Kievului o linie de credit în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui plan internaţional în valoare de 27 de miliarde de dolari.

Pavlo Şeremeta, un fondator al Şcolii de Afaceri din cadrul prestigioasei Universităţi Kiev-Moghila, a participat în mod activ la mişcarea proeuropeană de contestare care a înlăturat de la putere, în februarie, regimul prorus al lui Viktor Ianukovici, după o baie de sânge în centrul Kievului.

Nominalizarea sa, la fel ca a celei mai mari părţi a miniştrilor, a fost anunţată în Piaţa Maidan, simbolul mişcării de contestare în Kiev.

Aceasta este a doua demisie răsunătoare de această săptămână, după demisia jurnalistei şi militantei Tetiana Ciornovol, însărcinată cu lupta împotriva corupţiei în Guvern, care a denunţat „lipsa de bunăvoinţă” a autorităţilor ucrainene în această luptă.

Iaţeniuk şi-a dat demisia la sfârşitul lui iulie, după ce Parlamentul a refuzat să adopte legi nepopulare, însă Legislativul nu i-a aprobat demisia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri