Ucraina, în pragul revoluţiei: 100.000 de oameni pe străzi la Kiev, grevă generală la Liov, cel mai important oraş din vestul ţării

Data publicării:
ucraina nou

Ucraina este în pragul unei noi revoluţii, după ce preşedintele Viktor Ianukovici nu a mai semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană. 100.000 de oameni protestează de zile întregi în centrul Kievului şi cer demisia preşedintelui. Situaţia rămâne incendiară în Ucraina. Preşedintele ar putea decreta stare de urgenţă, după confruntări soldate cu peste 230 de răniţi duminică. Protestatarii au amplasat corturi în centrul oraşului şi şi-au instalat cartierul general în sediul primăriei. Luni, ei pichetează sediul Guvernului, iar la Liov, cel mai important oraş din vestul ţării, este grevă generală.

Duminică, protestatarii au încercat să intre cu forţa în palatul prezidenţial, dar au fost respinşi de forţele de ordine, nu fără sacrificii din ambele tabere: 100 de oameni au fost răniţi. Ulterior, demonstranţii au ocupat sediul Primăriei, unde şi-au instalat cartierul general.

Protestele s-au extins în mai multe oraşe. În încercarea de a mai calma spiritele, premierul ucrainean a anunţat că o delegaţie oficială va merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a discuta despre apropierea de Uniunea Europeană.

Piaţa Independenţei din Kiev s-a transformat în teatru de luptă. Protestatarii au aruncat zeci de fumigene în poliţişti şi au încercat să îşi croiască drum spre palatul prezidenţial cu un buldozer. Forţele de ordine au tras imediat cu gaze lacrimogene.Tot în centrul Kievului, mai mulţi tineri au spart geamurile Primăriei, dar manifestanţii pro-europeni susţin că aceştia au fost de fapt oameni trimişi de apropiaţii preşedintelui pentru a agita spiritele. „Sunt oamenii lui Ianukovici, sunt mascaţi cu toţii, iar toată lumea vede asta. Toţi ceilalţi protestează paşnic”, au atras atenţia protestatarii.

Cei peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă în ciuda interdicţiei impuse de guvern cu privire la manifestaţii şi cer schimbarea regimului cu unul care să vrea să îi conducă spre Uniunea Europeană.

În urma violenţelor, preşedintele Ucrainei a convocat o şedinţă de urgenţă a Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri