Ungaria. Magazinele, obligate să aibă profit

Data publicării:
carucioare de auchan

Lanţurile multinaţionale vorbesc deja despre discriminare şi îşi cântăresc afacerile din ţară să vadă dacă nu ar fi mai bine să plece.

După ce guvernul Ungariei a urcat taxele pentru inspecțiile alimentare, Ministerul Economiei a înaintat un proiect de lege care amenință să dea afară lanțurile de magazine multinaționale. Dacă proiectul trece de Parlament, din 2018 supermarketurile cu cifre de afaceri de peste 163 de milioane de euro sunt obligate să închidă magazinele, dacă nu înregistrează profit timp de doi ani.

Deși textul legii în sine nu este vădit discriminatoriu, aplicarea sa va lovi în mod special multinaționalele - șapte din zece cei mai mari comercianți din Ungaria sunt străini, arată datele Planet Retail. Aceștia ar intra sub incidența prevederii, fiindcă au poziții puternice pe piață, în vreme ce supermarketurile autohtone sunt operate în franciză.

Proiectul de lege nu menționează felul în care vor fi tratați acești comercianți și tocmai acest mod de organizare ar permite grupurilor-mamă să stea în afara pragului impus în proiect și să aibă posibilitatea să opereze chiar dacă nu fac profit.

Francezii de la Auchan susțin că masura discrimineaza companiile străine, fiindcă efectul legii ar fi disproporționat și multinaționalele ar fi cele mai afectate.

Reprezentanții Lidl au declarat că orice nouă prevedere este acceptabilă doar dacă se aplică în mod egal tuturor jucătorilor din piață.

Companiile străine sunt împinse să plece

Companiile străine sunt împinse să plece. Întâi li se impun taxe mai mari pentru acoperirea costurilor cu inspecțiile alimentare, taxe care îi împing pe pierdere, potrivit asociației comercianților din Ungaria. Apoi, supermarketurile străine sunt penalizate pentru acele pierderi. Operațiunile multinaționalelor sunt puse sub semnul întrebării.

Tesco a anunțat deja că își va reanaliza afacerile din Ungaria. Britanicii dețin peste 200 de magazine și sunt al treilea cel mai mare angajator al țării.

Ministrul maghiar al economiei nu vede pierderi din această măsură, ci câștiguri - producatorii autohtoni de alimente ar fi protejați. Potrivit ministrului, înregistrarea de pierderi în mod consecutiv reprezintă un abuz de poziție dominantă, fiindcă jucătorii cu putere financiară își permit să sacrifice profitul pentru a câștiga cotă de piață.

Deși politicile protecţioniste riscă să meargă împotriva legislaţiei europene, guvernul de la Budapesta a adoptat în repetate rânduri legi care au avut impact dezechilibrat în pieţe, în ciuda avertismentelor din afara graniţelor. Printre acestea au fost taxe speciale care au însemnat costuri suplimentare pentru băncile străine și pentru companiile de telecomunicaţii din afara ţării.

Tot în această săptămână, Parlamentul a avizat o lege care impune taxe mai mari pentru companiile de publicitate, doar că prevederea se aplică unui singur jucător, grupul german RTL.

Ministrul de externe, la Moscova

Mișcarile au loc în ciuda unui fond tensionat la nivelul opiniei publice din Ungaria. Maghiarii au protestat în mod repetat pentru oprirea corupţiei și creșterii taxelor, dar și împotriva înclinaţiei guvernului către Rusia, în detrimentul Uniunii Europene.

Politica externă dirijată de premierul Viktor Orban este percepută că o posibilă ameninţare internă în Uniune.

Însă în ciuda manifestaţiilor din capitala ţării, în provincie, guvernul Orban este în continuare popular, perceput ca un apărător al drepturilor ungurilor.

Miercuri, ministrul de externe al Ungariei a mers în vizită oficială la Moscova în ideea de a întări relaţiile cu Kremlinul, relaţii care de la Bruxelles și de la Washington sunt deja văzute ca periculoase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri