VIDEO. Discuţia dintre Traian Băsescu şi Barack Obama, la Varşovia

Data publicării:
obama base 2

Discuţia dintre Traian Băsescu şi Barack Obama:

„B.O.: Mă bucur să vă văd! Sunteţi bine?

T.B.: Da. Vă mulţumesc foarte mult pentru vizita pe care a făcut-o vicepreşedintele Joe Biden în România!

B.O.: În regulă. Mă bucur că sunteţi aici!”

Preşedintele Traian Băsescu s-a numărat printre cei zece lideri est-europeni care au participat la un dineu de lucru la Varşovia unde cele mai fierbinţi subiecte de agenda discuţiilor au fost situaţia din Ucraina şi politica tot mai agresivă a Rusiei în regiune. Liderii est-europeni au cerut Statelor Unite mai multe baze american permanente în Europa şi mai multe trupe.

La rândul lui, Barack Obama a ţinut să transmită un mesaj clar Rusiei: Statele Unite vor avea grijă de aliaţii din estul Europei.

„Vom creşte numărul personalului american din bazele terestre şi aeriene care se rotesc în statele aliate din Europa Centrală şi de Est. Vom accelera colaborarea noastră cu state prietene precum Ucraina, Moldova şi Georgia. Cer Congresului să aprobe un miliard de dolari pentru a susţine acest efort, care va fi o demonstraţie a angajamentului de neclintit al Statelor Unite faţă de aliaţii NATO”, a spus preşedintele american.

Barack Obama a avut un mesaj şi pentru preşedintele rus Vladimir Putin: „Suntem interesaţi să avem relaţii bune cu Rusia, nu vrem să ameninţăm Rusia. Recunoaştem că Rusia are interese legitime în ceea ce se întâmplă de-a lungul graniţei sale şi are o relaţie istorică lungă cu Ucraina, dar principiul integrităţii teritoriale trebuie să fie respectat”.

Barack Obama şi Vladimir Putin vor avea ocazia să se vadă vineri, în Franţa, pentru prima dată de la izbucnirea crizei ucrainene şi anexarea Crimeei la Federaţia Rusa.

Cei doi lideri vor participa la ceremoniile dedicate aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia. Casa Albă spune că nu intenţionează să stabilească o întâlnire tete-a-tete între Barack Obama şi Vladimir Putin, dar liderul de la Casa Albă a lăsat să se înţeleagă că nu intenţionează să îl ignore pe preşedintele rus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri