VIDEO. Discuții pe portavion despre viitorul UE

Data actualizării: Data publicării:
merkel

Soarta Uniunii Europene de după Brexit a fost discutată din nou, astăzi, la o trilaterală germano-franco-italiană. Angela Merkel, Francois Hollande şi Matteo Renzi s-au întâlnit pe apă, pe un portavion aflat în largul coastelor italiene, ca să pună la cale o strategie post-Brexit. Au făcut planuri de investiţii şi metode de relansare economică, au căutat măsuri pentru o Europă mai sigură şi o colaborare mai strănsă în lupta împotriva terorismului. Concluziile vor fi prezentate şi altor ţări membre la sfârşitul acestei săptămâni, când premierii din Olanda, Suedia, Finlanda şi Danemarca vor merge la Berlin pentru o întâlnire cu Angela Merkel.

Matteo Renzi, premierul Italiei: „Mulţi se gândeau că Europa după Brexit este terminată. Nu este aşa. Respectăm alegerea cetăţenilor britanici. Vom deschide o nouă pagină a viitorului nostru. Tocmai de aceea, siguranţa internă şi cea externă, discuţia despre o apărare comună, colaborarea serviciilor de informaţii, o mai bună integrare a industriei naţionale de apărare, proiectul Comunităţii europene de securitate sunt priorităţile absolute despre care am discutat”.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: „Trebuie sa dăm un nou impuls (europei, n.r.). Europa trebuie să se protejeze. Pentru a exista securitate, trebuie să păzim froniterele. O altă etapă importantă este cea a coordonării în lupta împotriva terorismului. În special coordonarea controlului, chiar şi în interiorul spaţiului Schengen, pentru un număr de indivizi ale căror fişe trebuie să fie văzute de toţi. Este adevărat că Brexitul a generat incertitudine. Este adevărat că a generat o încetinire a creşterii economice. Trebuie să eliminăm toate aceste incertitudini şi să dăm un imbold. Scopul nu este ca noi să decidem pentru alţii, dar trebuie să ne asumăm responsabilităţile pe care le avem. Riscurile majore pentru Europa, ca şi pentru alte relaţii în general, sunt dezbinarea, fragmentarea, egoismul, izolarea, paşii înapoi”.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Trebuie să le garantăm cetăţenilor o Europă în care să trăiască în siguranţă. Noi respectăm decizia cetăţenilor britanici, dar celelalte 27 de state trebuie să trăiască într-o Europă sigură şi prosperă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri