VLADIMIR PUTIN a prezentat la Minsk FACTURA pentru UCRAINA

Data publicării:
intalnire minsk

VLADIMIR PUTIN susține că soluția pentru Ucraina trebuie să țină cont de „interesele vitale ale regiunilor sud-estice” ale țării și de un „dialog de pace” cu reprezentanții acestor regiuni.

Mare parte din intervenția lui Putin s-a concentrat, însă, asupra cifrelor. Liderul de la Kremlin a venit din Rusia cu calcule și estimări ale pierderilor pe care le va suferi Ucraina pentru că a ales să meargă alături de Uniunea Europeană.

Tranziția economiei ucrainene către standardele UE va costa această țară 165 de miliarde de euro în următorii zece ani, în timp ce Rusia ar putea pierde până la 100 de miliarde de ruble (2,7 miliarde de dolari), din cauza reajustărilor pe care va fi obligată să le facă, a calculat președintele rus. Și economiile Belarusului și Kazahstanului ar putea fi afectate, i-a avertizat Vladimir Putin pe liderii celor două țări.

Comitetul pentru Inițiativă Civică, aflat sub conducerea fostului ministru de Finanțe Aleksei Kudrin, a calculat posibilele pierderi pentru Rusia și Ucraina, dacă relațiile lor comerciale se deteriorează.

Astfel, Rusia ar putea pierde 4,5-5 miliarde de dolari din veniturile încasate pentru exporturile anuale, în timp ce pierderile estimate în alte domenii, inclusiv financiar și al proprietății sunt estimate la 45-50 de miliarde de dolari, în cazul în care Ucraina refuză să-și plătească datoriile către Rusia și dacă impune restricții asupra depozitelor rusești sau confiscă proprietăți rusești.

Rusia a calculat și cât pierde Ucraina: în jur de 100 de miliarde de dolari în perioada 2015-2018, din care: 8 miliarde de dolari care îi veneau din remitențele muncitorilor ucraineni din Rusia; până la 4,2 miliarde de dolari pe an din cauza faptului că Rusia ar putea refuza să mai plătească pentru tranzitul gazelor sale pe teritoriul Ucrainei, până la 3,7 miliarde de dolari pe an din cauza „riscului păstrării unui preț mare pentru gazele rusești”, 2 miliarde de dolari reprezentând investiții rusești; 1,6 miliarde de dolari în urma diminuării numărului de turiști ruși în Ucraina și 400 de milioane de dolari în urma refuzului companiilor rusești de a furniza servicii de transport în comun cu operatorii ucraineni.

Putin a mai spus că o cooperare mai intensă între Uniunea Vamală și Ucraina ar fi utilă, dar aproape imposibilă, din cauza acordului de asociere pe care Kievul l-a semnat cu Uniunea Europeană.

Putin și Poroșenko și-au dat mâna, dar...

În capitala Belarusului, Minsk, a avut loc marți întâlnirea considerată istorică dintre preşedinţii Rusiei şi Ucrainei.

Vladimir Putin şi Petro Poroşenko şi-au dat mâna înainte de începerea discuţiilor, în urma cărora se speră că cei doi se vor înţelege măcar în ceea ce priveşte livrarea gazelor şi schimburile comerciale dintre cele două ţări. Gazda acestei reuniuni, preşedintele Belarusului, nu s-a arătat, însă, prea optimist şi a declarat că nu se aşteaptă la o împăcare între cei doi preşedinţi. Aceasta în timp ce liderul de la Kiev a declarat că, „soarta lumii şi a Europei se decide în cursul acestei întrevederi".

Negocierile au fost mediate de oficiali ai Uniunii Europene, în frunte cu Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. Este pentru a doua oară, de la alipirea Peninsulei Crimeea, când Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au discutat faţă în faţă.

Întâlnirea a fost pregătită şi de cancelarul german Angela Merkel, care a fost la Kiev la sfârşitul săptămânii trecute. Ea a fost cea care a negociat şi prima întâlnire dintre cei doi, în timpul comemorărilor din Normandia, în luna iunie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri