România va fi evaluată mult mai favorabil decât Bulgaria în raportul Comisiei Europene pe justiție și afaceri interne, a declarat vicepremierul bulgar Ekaterina Zaharieva, citată de site-ul novinite.com.

 

FOTO: wikipedia.org

Într-un interviu acordat postului național de radio al Bulgariei, vicepremierul a recunoscut că performanțele Bucureștiului sunt mult mai bune decât ale Bulgariei în ultimul an în ceea ce privește procesele de interes public, corupția la nivel înalt și lupta împotriva crimei organizate.

Raportul MCV este așteptat pe 27 ianuarie.

„Ceea ce UE așteaptă de la noi sunt rezultate în cazuri concrete. Vorbim mai multe despre independența sistemului judiciar. Am vorbit despre amendarea Constituției ca fiind un pas bun către independență, dar pași mult mai importanți încă așteaptă să fie făcuți și ceea ce va garanta cu adevărat independența este modificarea legii justiției”, a declarat Zaharieva după ce s-a întâlnit, la Bruxelles, cu oficiali UE.

Viitorul raport MCV va remarca progresele DNA, dar sunt semnale că „ se vor menține anumite rețineri cu privire la Parlament”, a spus, la începutul acestei luni, la Digi24, ministrul justiției, Raluca Prună.

De raportul MCV ar putea depinde o eventuală schimbare a poziției Germaniei față de aderarea României la Schengen, în măsura în care extinderea spațiului european de liberă circulație rămâne de actualitate. Germania nu va lua nicio decizie în privinţa primirii României în spaţiul Schengen până nu vede raportul legat de progresele în justiţie, pe care îl face Comisia Europeană. Declaraţia a fost făcută de cancelarul german Angela Merkel la conferinţa de presă comună pe care a susţinut-o, la 7 ianuarie, cu premierul Dacian Cioloş.

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!