„Vin românii”, ultimul episod: „Românii transpiră, da? Romii nu muncesc”

Data publicării:
rasism romani

Episodul 3 din documentarul „Vin românii” începe cu groapa de gunoi Pata Rât de lângă Cluj-Napoca, acolo unde trăieşte, în locuinţe improvizate, o comunitate de romi, care a fost mutată acolo de autorităţile locale. Printre cei care locuiesc în zonă se numără și Alex Fechete, naratorul emisiunii, şi familia sa.

Marea dilemă a lui Alex a fost ce să aleagă: să muncească în străinătate şi să trimită bani acasă sau să stea lângă familie şi să-şi îmbunătăţească viaţa în România.

„Nu cred că există loc la fel de sărac în Europa precum Pata Rât. Este un lucru bun că putem să venim să muncim în ţara voastră. Dacă trăieşti lângă o groapă de gunoi, e uşor să uiţi că Dumnezeu a creat toţi oamenii egali”, spune acesta.

Eram un alt om când trăiam în oraş. Acum sunt diferit. Sentimentele mele sunt schimbate, m-am schimbat într-un mod pe care nu pot să-l explic nici în engleză, nici în română”, mărturisește Alex Fechete, naratorul documentarului „Vin românii”.

Documentarul celor de la Channel 4 lasă să se înţeleagă faptul că discriminarea începe de multe ori în România.

O altă diferenţă între români şi romii din România. Românii transpiră, da? Noi muncim. Romii nu muncesc. Nu prea le place să muncească”, susține un român stabilit în Marea Britanie.

Nu o să mint şi să spun că nu sunt romi răi, dar cred că tipul ăstş nu ar fi vorbit aşa dacă ştia că sunt rom. Nu cred că o să apuc timpul când rasismul va înceta”, spune Alex Fechete.

Jurnaliştii britanici reiau şi povestea unui alt român, care în ultimul episod îşi găsise un loc de muncă, dar care dormea în continuare pe străzi.

Acum lucrurile par să se fi schimbat.

„Muncesc acum. Sunt un grădinar acum. Chiar îmi place, este o carieră pe care o aleg. Săptămâna viitoare mă mut într-o casă, o cameră închiriată. Mă simt normal, că am un loc undeva, că am un viitor. Trebuie doar să continui treaba, e tot ce trebuie să fac”, afirmă românul.

Nu toţi britanicii sunt împotriva imigraţiei.

Dacă te uiţi în Londra, în West End, în orice hotel sau restaurant, 80-90% dintre angajaţi sunt străini. Dacă nu erau ei, nu ştiu cine ar fi lucrat acolo”, spune un angajator britanic.

Pentru Alex Fechete, naratorul documentarului „Vin românii”, visul britanic s-a dovedit a fi o iluzie.

„Nu i-am oferit băiatului meu o viaţă mai bună în Marea Britanie, dar o să-i oferim una în România”, spune Alex Fechete.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri