BCE a suplimentat fondul de urgenţă pentru Grecia. Wolfgang Schäuble vrea un Grexit temporar

Data publicării:
steaguri grecia referendum 0607 GettyImages-479553308-3

Banca Centrală Europeană susţine evaluarea Fondului Monetar Internaţional şi anume că, în situaţia actuală, sunt şanse minime ca Grecia să-şi poată plăti datoriile în întregime, motiv pentru care trebuie căutată o soluţie. Deocamdată, singura veste bună este ridicarea plafonului pentru fondul de urgenţă pus la dispoziţia băncilor.

Majorarea va fi de 900 de milioane de euro pentru o săptămână. Dar fără urmă de îndoială, Grecia are nevoie de o reducere a datoriei”, a spus Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Un semnal pozitiv a venit şi de la Bruxelles, de unde Comisia Europeană a transmis că este mulţumită de procedurile urmate de Atena şi consideră deschisă calea pentru începerea negocierilor pentru un al treilea pachet de ajutor financiar.

„Parlamentul grec a făcut un pas important pentru a recâştiga încrederea partenerilor internaţionali”, a spus Annika Breidthardt, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Deschiderea negocierilor a primit şi avizul Parlamentului finlandez. Dar adevăratul test va fi în Bundestag. Ministrul german de Finanţe a declarat că salută angajamentul Atenei, dar în opinia sa o ieşire temporară a Greciei din zona euro este în continuare o opţiune viabilă pentru a pune capăt crizei care macină ţara.

Tăierea datoriilor nu este posibilă pentru un membru al Uniunii Monetare, spune clar ministrul german.

Mulţi economişti, din ce în ce mai mulţi şi în Grecia, se îndoiesc - vedeţi şi ce spune FMI- că Grecia îşi va putea rezolva problemele fără tăierea datoriilor. O restructurare a datoriilor nu este compatibilă cu poziţia de membru al zonei euro. Dacă credem că tăierea datoriilor este varianta cea mai bună pentru Grecia, atunci, au spus-o mulţi, am spus-o şi eu, nu obligăm Grecia să iasă din zona euro, dar ar fi opţiunea cea mai bună pentru Grecia să o facă. Asta spun din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai mulţi şi în Grecia”, a spus Wolfgang Schäuble.

„Vedem acum în negocieri dacă mai există vreo soluţie pentru un nou program de ajutor financiar, în condiţiile în care Grecia are nevoie de o finanţare mai mare”, a adăugat el.

Pentru responsabilii greci, însă, nu a existat o alternativă.

Recunosc că măsurile sunt dure şi că nu sunt de acord cu ele, nu cred că o să ajute economia greacă, spun asta deschis. Dar în acelaşi timp spun că trebuie să le implementez”, a spus Alexis Tsipras, premierul Greciei.

Vă spun că luni, ora 9:30, a fost cel mai dificil moment din viaţa mea. Am luat o decizie care o să mă bântuie toată viaţa. Totuşi, ştiu că ne-am simţit ca şi cum nu aveam altă opţiune”, a spus și Euclid Tsakalotos, ministrul grec de Finanţe.

Votul pozitiv dat de legislativul elen planului de austeritate venit de la Bruxelles a scos oamenii în stradă, aseară, la Atena. În Piaţa Syntagma şi pe străzile adiacente au izbucnit lupte între forţele de ordine şi demonstranţii antiausteritate.

Un sfert dintre parlamentarii Syriza nu au votat planul de austeritate. Potrivit ministrului de Interne, trădările nu vor rămâne nepedepsite. O remaniere a Guvernului ar putea fi anunţată curând şi chiar alegeri anticipate.

Anneli Ute Gabanyi, analist politic, vorbește despre poziția Germaniei față de criza din Grecia și diferențele de opinie între cancelar și ministrul de Finanțe de la Berlin:


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri