CORESPONDENȚE DIN ATENA. Viața după referendum

Data publicării:
viata la atena grecia GettyImages-479674334

©FOTO:GULLIVER/GETTYIMAGES

Ce-i îngrijorează pe greci cu adevărat este că 30% dintre străinii care aveau programate vacanțe în Grecia pentru iulie, august și septembrie și-au anulat rezervările. Deja la majoritatea hotelurilor din Atena este pus un afiș prin care se anunță că nu se mai acceptă plata cu cardul, ceea ce creează tensiuni între hotelieri și turiștii care sunt deja în capitala elenă.

„Taxiul, care ieri sau alaltăieri mă costa 3 euro, azi m-a costat 7 euro”, spune Sanda Nicola, trimisul special al Digi24 la Atena.

În schimb, turiștii s-au bucurat în ultimele zile de gratuitate la transportul în comun. Sanda Nicola spune că echipa Digi24 a întâlnit duminică foarte mulți turiști români care au trecut prin piața Syntagma. Cel puțin până duminică, cei care au avut asupra lor suficient cash nu au resimțit cu nimic criza. Duminică seara, în zona cu terase, oamenii se simțeau bine și se distrau.

Pe de altă parte, Sanda Nicola spune că a intrat luni într-o benzinărie din centrul Atenei, de unde nu se mai putea cumpăra decât apă și doze de suc. Era tot ce mai avea de vânzare.

Sindicatul jurnaliștilor a anunțat că mai există hârtie pentru tipărirea ziarelor doar până duminică.

În privința băncilor, care rămân închise și marți, și miercuri, oamenii își păstrează, totuși, optimismul. „Cred că băncile se vor deschide în următoarele zile. După rezultatele de ieri (duminică - n.r.), cred că guvernul grec va încheia cu acord corect cu Europa”, spun ei. Totuși, analiștii avertizează că ar putea trece săptămâni bune, chiar luni, până când activitatea bancară să se desfășoare normal, ca înainte.

Fondul de garantare din Grecia este de circa 3 miliarde de euro, sumă insuficientă pentru a contracara o eventuală panică în rândul populației.

Nicu Bogdan locuieşte în Grecia de peste 20 de ani şi lucrează ca taximetrist. Spune că de când s-a anunţat referendumul abia dacă a mai avut clienţi. Are noroc cu presa străină, venită la Atena pentru a transmite evenimentele.

Chiar ieri am lucrat mult cu străini. Greci, mai puțin. La greci, taxiurile și magazinele tineau pensionarii și bugetarii. De când au început să le scadă din salarii și pensii, s-a dus economia în jos”, spune Nicu Bogdan.

Totuși, jurnaliștii – atât cei străini, dar mai ales cei greci – nu au fost deloc populari în rândul susținătorilor guvernului grec, care le-au reproșat o relatare părtinitoare. Mai toate televiziunile grecești au avut în zilele dinainte de referendum o poziție proeuropeană, denunțând populismul lui Alexis Tsipras.

Sanda Nicola a relatat un episod în care mai multe doamne au bruiat, duminică seara, transmisiunea unui reporter spaniol de la televiziunea Antena 3. O făceau crezând că este vorba despre postul local Antena. Ulterior, și-au cerut scuze.

În schimb, jurnaliștii Digi24, Sanda Nicola și Cătălin Bălan, au apărut pe prima pagină a ziarului local „Democrația”, surprinși într-o fotografie făcută în timp ce dezbăteau în direct din Piața Syntagma votul dat de greci duminică, la referendum.

Probleme au avut şi micii comercianţi, chiar dacă au tăiat preţurile, ca să nu-şi piardă de tot clienţii. Grecii nu cumpără decât strictul necesar de când au voie să scoată de la bancomat doar 60 de euro pe zi.

„Ieri am dus o clientă și a spus că nu a intrat nimeni la ea în magazin o zi întreagă. Nu a făcut nici măcar un euro”, povestește Nicu Bogdan. „Grecii au o vorbă: Ellada pote den pethenei. Grecia nu moare niciodată. Cred că or să treacă peste asta, au trecut prin mai multe”, spune taximetristul de origine română.

Au început să fie probleme și cu importurile și exporturile, întrucât companiile grecești nu mai pot plăti la timp și nu mai pot face viramente bancare. România exportă în Grecia bunuri de aproximativ 750 de milioane de euro și multe dintre aceste exporturi s-ar putea bloca.

Deocamdată însă, Grecia are de dus în spate o datorie uriaşă, de peste 320 de miliarde de euro. „Cu toate datoriile pe care le are, din păcate, economia Greciei seamănă în acest moment cu mersul unei broaște țestoase”, spune Cătălin Bălan, trimisul special al Digi24 la Atena.

Anul trecut, după aplicarea unor măsuri dure de austeritate, economia Greciei revenise pe creştere după şase ani de declin. A intrat însă din nou în recesiune la începutul acestui an, după ce guvernarea a fost preluată de partidul radical de stânga Syriza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri