Comerțul României cu Grecia, aproape blocat

Data publicării:
anton antoniadis om de afaceri grec 2

Paralizia din sistemul financiar din Grecia aduce pierderi pentru exportatorii români. Transportatorii maritimi au fost primii afectaţi.

În momentul ăsta nu se pot face schimburi, nu se pot face plăţi, nu se poate face nimic. (Reporter: Deci puteţi lucra practic doar cu ce aveţi în România). Exact”, spune, la Constanța, omul de afaceri Anton Antoniadis.

Cu această situaţie se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri care fac exporturi către Grecia sau importă marfă de acolo.

Băncile greceşti nu lucrează şi probabil nu vor mai lucra o bună perioadă de timp, e clar că şi livrările de mărfuri în ambele sensuri nu vor mai avea loc. (...) E un semnal că o ţară europeană va intra în incapacitate de plată”, subliniază Mihai Ionescu, președintele Asociației Importatorilor și Exportatorilor.

Înainte de intrarea Greciei în actuala criză, afacerile cu această țară erau în echilibru - exportam aproape la fel de mult pe cât importam.

În primele trei luni ale acestui an, importurile au fost de 171 de milioane de euro, iar exporturile de 168 de milioane de euro.

România a trimis în Grecia combustibili, produse metalurgice, maşini electrice şi alimente şi am primit fructe, mase plastice şi sticlă.

Oficialii ministerului Economiei speră într-o revenire a economiei elene cu ajutor din exterior.

Situaţia actuală din Grecia nu va afecta cursul ascendent al relaţiilor economice cu Grecia (...) Un nivel al schimburilor economice în creştere poate ajuta Grecia să-şi menţină poziţia în UE”, spune Florin Vodiţă, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului.

România a avut anul trecut din exporturi circa 52 de miliarde şi jumătate de euro. Ţările din Vest, precum Germania, Italia şi Franţa, au fost principalele destinaţii, pe când Grecia a adus 1,4 la sută din total, potrivit datelor de la Institutul de Statistică.

Schimburile comerciale dintre România şi Grecia

- trimestrul I, 2015:

Exporturi: 168,4 milioane euro, 1,3% din total - scădere 3,3% faţă de trimestrul I 2014

Importuri: 170,8 milioane euro, 1,2% din total - creştere 16,8% faţă de trimestrul I 2014

(Sursa: ANEIR)

Total exporturi: 52,5 mld. euro

Germania: 10,1 mld. euro

Italia: 6,2 mld. euro

Franţa: 3,6 mld. euro

...

Grecia 738 mil. euro

(sursa: INS)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri