REFERENDUM. Grecii spun NU Europei. Rezultatele finale confirmă o victorie zdrobitoare a susținătorilor Guvernului

Data publicării:
referendum grecia sarbatoare GettyImages-479584250 06072015

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGE

ACTUALIZARE luni, ora 3:00 Rezultatul final al votului, comunicat de Ministerul de Interne, confirmă victoria zdrobitoare a susținătorilor guvernului Tsipras:

61,31 la sută dintre alegători au răspuns NU (au respins acordul cu creditorii)

38,69 la sută au răspuns DA (au aprobat măsurile de austeritate)

În niciuna dintre regiunile administrative ale Greciei nu a prevalat răspunsul DA.

Rata de participare la vot a fost de 62,50 la sută.

ACTUALIZARE 0:30 Există și lideri europeni care îi felicită pe greci.

ACTUALIZARE 23:30 Alexis Tsipras s-a lăsat așteptat. Iese la prima declarație publică după încheierea votului. Încrezător, premierul grec cere restructurarea datoriei și spune că va renegocia cu creditorii cu această condiție pe masă.

ACTUALIZARE 23:15 Liderul opoziției, fostul premier Antonis Samaras, își anunță demisia de la conducerea partidului Noua Democrație, asumându-și eșecul taberei DA la referendum.

ACTUALIZARE 23:05 În Piața Syntagma este o explozie de bucurie. Oamenii cântă, flutură steaguri. Și-a făcut apariția și un grup de tineri italieni, cu steaguri roșii pe care scria „Cealaltă Europă cu Tsipras”, relatează Sanda Nicola, trimisul special al Digi24 la Atena. Întrebați ce înseamnă aceasta, ei au spus că este o mișcare ce a luat ființă în Italia, care îl susține pe premierul grec.

A fost un privilegiu să fii jurnalist român la Atena, am simțit pe deplin simpatia dintre popoarele român și grec, spune Sanda Nicola, la capătul unei zile-maraton de transmisii în direct.

ACTUALIZARE 23:00 O reacție tăioasă vine din partea Germaniei.

ACTUALIZARE 22:30 Una dintre primele reacții la votul grecilor vine de la Moscova.

ACTUALIZARE 22:10 În Piața Syntagma din Atena s-au strâns alegătorii care au ieșit victorioși, cei care se opun austerității. Nici mâine nu vor fi deschise băncile, în bancomate nu se mai găsesc bancnote mai mari de 50 de euro, dar asta nu pare să-i deranjeze. Din când în când, în Piața Syntagma cineva urcă pe scenă și se cântă „Comandante Che Guevara”, transmite trimisul special Digi24 la Atena, Sanda Nicola. Premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras este ateu, nu și-a botezat cei doi copii, dar pe unul dintre băieți îl cheamă Ernesto (prenumele revoluționarului marxist „Che” Guevara)

ACTUALIZARE 21:45 Mii de oameni au ieşit în stradă la Atena pentru a sărbători victoria asupra creditorilor şi a măsurilor de austeritate pe care voiau să le impună Greciei. Grecii care au votat NU la referendum speră că votul lor va avea un impact asupra creditorilor internaţionali care să arate mai multă clemenţă.

„Sărbătorim speranţa că lucrurile pot fi diferite”, spune o tânără. (Reporter: Doar speranţa? Nimic mai mult?) Sărbătorim un alt acord mai bun”.

„Este un mesaj clar prin care clasa muncitoare, şomerii, tinerii şi oamenii spun că nu mai vor măsuri impuse prin memorandumuri. Cred că este un mesaj dur că nu acceptăm această politică neocolonială în Uniunea Europeană”, afirmă un tânăr.

Chiar dacă votul a fost covârşitor contra austerităţii, viitorul ţării este incert.

Unii dintre românii care trăiesc în Grecia spun că situaţia actuală este destul de grea şi se tem că ţara se va afunda şi mai rău din cauza votului NU dat la referendum.

Acum nu este de lucru, mai aştept un pic dacă se deschide de lucru, dacă nu, mă întorc în ţară. Am 30 de ani lucraţi în ţară”, spune Vasile Cucoș, român stabilit în Grecia. 

ACTUALIZARE 21:30 După numărarea a 42 la sută din voturi, tabăra NU se îndreaptă către o victorie categorică:

61,07 la sută dintre alegători au respins planul Uniunii Europene, în timp ce răspunsurile cu DA au fost bifate de numai 38,93 la sută dintre cei care au participat la vot.

Rata participării la vot se ridică la aproape 60 la sută.

ACTUALIZARE 20:18 Primele rezultate parțiale oficiale, comunicate de Ministerul de Interne de la Atena după numărarea a 10 la sută din voturi, confirmă tendința indicată de sondaje: 59,8 la sută dintre alegători au spus NU, iar 40,2 la sută au spus DA.

ACTUALIZARE 20:00 Ministrul grec al apărării: „Poporul a dovedit că nu se supune șantajului, terorii și amenințării. Democrația a câștigat”.

ACTUALIZARE 19:32 Trimișii speciali ai Digi24 la Atena povestesc că o doamnă a făcut turul televiziunilor occidentale care transmit din Piața Syntagma încercând să le convingă că numai ortodoxia este salvarea Greciei și că trebuie ca țara sa să iasă din zona euro. Doamna a fost convinsă, într-un fel, să plece chiar de cameramanul Digi24, care i-a oferit o iconiță ortodoxă:


ACTUALIZARE 19:30 Toate exit-pollurile televiziunilor indică victoria taberei NU.

ACTUALIZARE 19:25 Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande vor avea luni seara, la Paris, o întrevedere urmată de un dineu de lucru pentru a evalua „consecințele referendumului din Grecia”, a anunțat duminică Palatul Elysee. 

Această întâlnire „se înscrie în cadrul cooperării permanente dintre Franța și Germania pentru a contribui la o soluție durabilă în Grecia”, precizează comunicatul. 

ACTUALIZARE 19:20 Ministerul de Interne din Grecia anunță că referendumul este valid, rata de participare la vot fiind suficientă.

ACTUALIZARE 19.15 Rezultatele exit-pollurilor arată că guvernul poate să meargă înainte și să încheie o înțelegere cu creditorii, declară purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Syriza.

ACTUALIZARE 19.00 Primele rezultate ale unor sondaje telefonice efectuate de televiziunile grecești:

52% au votat pentru NU ( respingerea programului de măsuri de austeritate propuse de creditorii internaţionali).

48% au votat pentru DA (aprobarea programului de măsuri de austeritate propuse de creditorii internaţionali).

Trimișii speciali ai Digi24 la Atena, Sanda Nicola și Cătălin Bălan, fac bilanțul acestei zile de vot. Aflăm, între altele, un amănunt interesant: grecii au trebuit să-și exprime opțiunea de vot nu punând o bifă sau un X în căsuța corespunzătoare răspunsului, cum se obișnuiește, ci o cruce, care să se încadreze perfect în pătrățel:


ACTUALIZARE 18.00 Participarea la referendumul ce are loc duminică în Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezența la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agenția elenă de presă ANA - scrie Agerpres.

Potrivit surselor, aceasta înseamnă că, dacă rata participării la vot depășește 40 %, minimum cerut, referendumul va fi validat.

Majoritatea alegătorilor sosiți la secțiile de votare sunt hotărâți deja cum vor vota, în timp ce toți sunt de acord că, indiferent de rezultatul referendumului, grecii trebuie să rămână uniți.

Mulți cred că, indiferent de rezultatul referendumului, vor urma zile grele. ''Alegem între rău și mai rău'', estima un alegător.

Aproximativ 11 milioane de greci sunt chemați duminică la urne pentru a decide dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus Atenei de către creditorii săi internaționali (BCE, UE, FMI).

Trimisul special al Digi24 la Atena, Cătălin Bălan, a stat de vorbă cu Daniela Popescu, profesoară la o școală din Atena, dar și jurnalist. Oficial, în Grecia sunt 50.000 de români, dintre care 40.000 numai în Atena. Neoficial, numărul comunității românilor din Grecia este estimat la 200.000 de membri. Ei sunt foarte interesați de ceea ce se întâmplă în Grecia, de referendum, pentru că mulți dintrei ei și-au pierdut joburile, iar săptămâna aceasta au resimțit din plin noile măsuri luate de guvern, spune Daniela Popescu. Românii sunt însă încrezători în ceea ce grecii vor decide, adaugă Daniela Popescu.


ACTUALIZARE 17.30. Un nou invitat în Piaţa Syntagma, Atena, de unde transmite LIVE Digi24. Este un simplu cetăţean grec, IT-ist, care a trăit pentru o scurtă perioadă şi în România - Odisseas Tzaganos. Ce crede el despre acest referendum şi despre întreaga situaţie aflăm în această înregistrare:


ACTUALIZARE 16.30. Invitatul orei a fost deputatul Stavroula Antonakou, o tânără de 33 de ani, fostă campioană mondială la polo, care de anul trecut este în legislativul elen, din partea partidului Topotami.

ACTUALIZARE 16.00. Potrivit unor informaţii furnizate de o televiziune importantă din Grecia , MEGA TV, prezenţa la vot a fost de 35% la ora 15.00.

ACTUALIZARE 15.00 Sanda Nicola a găsit şi intervievat şi români care trăiesc de multă vreme în Grecia. În jurnalul orei 15.00 ne-a spus ce crede despre situaţia din Grecia Roxana Cotruţă, o româncă plecată de 11 ani acolo şi care acum lucrează la o agenţie de turism.

ACTUALIZARE 13.00 Grecia va trebui să adopte o monedă proprie şi să iasă din zona euro dacă majoritatea cetăţenilor se vor pronunţa împotriva măsurilor economice propuse de Grupul Bruxelles, avertizează preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.


ACTUALIZARE 12.50 Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a votat, duminică, la periferia Atenei, îndemnând poporul grec să dea un răspuns „eşecurilor” generate de Eurogrup. Yanis Varoufakis, care a sugerat că va demisiona dacă majoritatea grecilor vor accepta condiţiile Grupului Bruxelles, a votat în Faliro, o suburbie a Atenei, unde a fost întâmpinat de zeci de susţinători. „Este o sărbătoare a democraţiei. Eşecurile enorme ale Eurogrupului au generat ultimatumuri la care poporul grec nu a putut răspunde. Astăzi, poporul grec poate da un răspuns”, a spus Varoufakis.


ACTUALIZARE 12.00 

In ceea ce îi priveşte pe grecii de rând, aceştia s-au îndreptat spre urne fără prea mare entuziasm. Au fost însă şi momente tensionate în faţa unor secţiile de votare. Alegătorii eleni se ceartă în faţa secţiilor de votare

Discutie între alegători:

-Văd tot ce s-a întâmplat în Europa. Domnul Junker spune numai minciuni premierului Tsipras. Tsipras este obosit.

-Nu, nu o cred.

-Ne spune multe minciuni.

-Cine va pune bani în bănci, luni? A. Tsipras? Are el bani să umple băncile?

-Este premierul nostru.

- Deci e prim-ministru şi are foarte mulţi bani şi va umple băncile cu bani. Nu sunt bani, de mâine se va termina. Ce se va întâmpla cu Banca Europeană? Europa va spune, la revedere domnule Tsipras, domnule Varoufakis!

-Da, Varoufakis!

-Varoufakis, dacă rezultatul va fi DA, va pleca.

-Europa trebuie să înţeleagă faptul că noi azi votăm pentru viitorul nostru, pentru viitorul copiilor noştri.

Ultimele sondaje de opinie au arătat că taberele "Da" şi "Nu" sunt umăr la umăr. Fiecare dintre ele are propriile argumente când vine vorba de viitorul ţării.

Vreau ca lucrurile să se îmbunătăţească în Grecia, aşa că voi vota <<Da>>. “

Cred că un vot "Da" ar trebui să domine. Nu există altă opţiune. Sper ca lucrurile să se îmbunătăţească, în acest moment situaţia este dramatică. “

 Indiferent de rezultatul votului, măsurile vor fi drastice. Oricum, ar trebui să facem o schimbare. Deja am încercat o opţiune. Ar trebui să încercăm şi altceva şi să vedem ce se întâmplă.”

 Susţin un vot NU pentru că este singura şansă pe care guvernul şi Grecia o au pentru a îndrepta presiunile spre o direcţie pozitivă.

Aseară, grecii vedeau partea plină a paharului. Au aşteptat deschiderea urnelor aşa cum ştiu ei mai bine - cu o mică petrecere în stradă.

Între timp a ajuns la secţia de vot şi Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe.


ACTUALIZARE 10.50 Președintele Prokopis Pavlopoulos le cere grecilor să rămână uniți

Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a cerut concetățenilor săi să rămână uniți pe „drumul dificil” care îi așteaptă, indiferent de cum vor vota în această duminică la referendumul pe tema propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării, informează EFE.

Astăzi este ziua poporului care este chemat să decidă, având în minte interesul public și interesul național. Repet ce am mai spus și cu alte ocazii. Drumul dificil de după această zi trebuie să-l facem împreună”, a spus Pavlopoulos, după ce a votat în circumscripția sa electorală, aflată într-un cartier din nordul Atenei.

ACTUALIZARE 10.40 Premierul Alexis Tsipras a votat deja. „Nimeni nu poate ignora determinarea unui popor care își ia destinul în propriile mâini”, a declarat premierul elen, după vot. 

Voința guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni”, a spus Tsipras, potrivit EFE, după ce a votat în circumscripția sa electorală din cartierul Kipseli, din nordul Atenei. 


Fostul premier grec Antonis Samaras a votat deja. Acesta a îndemnat oamenii să voteze "DA" la referendum. 

Astăzi, noi grecii, decidem soarta ţării noastre. Votăm „DA” Greciei. Votăm „DA” Europei”, a declarat fostul premier după vot, citat de Reuters. 

Referendumul a fost organizat de premierul Alexis Tsipras după ce nu a ajuns la o înţelegere cu membrii Eurogrupului, cu reprezentanții FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene.

Ziua este hotărâtoare nu doar pentru arhipelagul elen, ci pentru întreaga Europă, pentru că decizia care va fi luată la urne poate avea consecinţe asupra economiei întregii lumi.

Digi24 vă va ţine la curent, de-a lungul întregii zile, cu tot ce se întâmplă la referendumul din Grecia.


Consultarea populară din 5 iulie 2015 a fost convocată de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras după ce discuţiile cu creditorii internaţionali ai ţării au eşuat după cinci luni de tensiuni şi discuţii intense. Şeful executivului de la Atena le cere acum cetăţenilor să decidă ei dacă guvernul trebuie să accepte sau nu un acord care înseamnă alte măsuri de austerite pentru populaţie.

Este un scrutin la care nehotărâţii vor decide soarta ţării. Taberele DA şi Nu sunt umăr la umăr în sondaje.

Sâmbătă, în ajunul referendumului, autorităţile și-au jucat ultima carte. Ministrul elen de Finanţe i-a acuzat pe liderii europeni de terorism, pentru situaţia în care a ajuns Grecia. Oficialul de la Atena a negat şi informaţiile din Financial Times, potrivit cărora băncile vor lua 30% din depozitele de peste opt mii de euro, pentru a se salva de la faliment. Nu au lipsit nici ultimele proteste ale taberei proguvernamentale, cu ecou până la Berlin, unde susținătorii lui Tsipras i-au întrerupt discursul cancelarului Angela Merkel.

Întrebarea tipărită pe buletinul de vot este următoarea: „Ar trebui acceptat planul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) la reuniunea Eurogrupului din 25 iunie 2015, care este formată din două părți: 'Reforms for the completion of the current program and beyond' și 'Preliminary debt sustainability analysis' și care împreună constituie propunerea completă?”

Denumirea figurează în engleză pe buletinul de vot, iar căsuţa cu NU apare ca prima opţiune, în timp ce căsuţa cu DA se află sub aceasta.

Povestea primului referendum după patru decenii

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Încă de la venirea la putere, Alexis Tsipras şi guvernul său au avertizat că nu vor accepta prelungirea acordurilor cu creditorii ţării dacă acest lucru presupune noi tăieri de pensii şi salarii. Guvernul de la Atena are propria sa propunere pentru creditori, care presupune ştergerea unei părţi din datorie şi reeşalonarea diferenţei. FMI şi Uniunea Europeană au respins însă această posibilitate motivând că acest lucru nu va rezolva problemele economiei elene.

Ca urmare a acestiu impas, de pe 30 iunie Grecia nu mai beneficiază de niciun program de asistenţă financiară şi nu şi-a plătit una dintre ratele către FMI în valoare de 1,6 miliarde de euro, ceea ce a plasat-o în incapacitate de plată. În această situaţie, guvernul s-a văzut nevoit să închidă băncile şi să limiteze retragerile din conturi la bancomate la 60 de euro pe zi.

Premierul Greciei promite că va încheia un acord cu creditorii internaţionali în cel mult 48 de ore după referendumul de duminică, indiferent de rezultat. „Dacă oamenii resping măsurile de austeritate, vom negocia din nou. Dacă le aprobă, propunerile creditorilor vor fi transpuse în lege”, a spus Alexis Tsipras.

Occidentalii cred însă altceva. Ministrul german de finanţe crede că un NU la referendum este echivalent cu ieşirea Greciei din zona euro, cel puţin temporar, iar preşedintele Comisiei Europene spune că un vot NU la referendum este echivalent cu un NU spus Europei, atrăgând aternţia asupra faptului că astfel divergenţele dintre Atena şi Bruxelles s-ar putea adânci.

În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii greci, părerile sunt şi în cazul lor împărţite. Sondajele de opinie publicate înainte de deschiderea urnelor indicau o luptă strânsă între tabăra NU şi tabara DA. Unul arată că 44,8% dintre greci ar vota DA şi 43,4% NU. Alt sondaj, comandat de formaţiunea premierului elen, spune că 43% dintre localnici ar urma să spună NU austerităţii şi 42,5% ar vota pentru măsurile cerute de creditori.

Date despre referendum

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Pe listele electorale sunt înscrise 9.855.029 de persoane, numărul birourilor de vot fiind de 19.159 în toată țara.

Pentru a încuraja participarea și pentru a le permite grecilor să ajungă la locul unde sunt înscriși, se acordă unele facilități, precum reduceri la prețurile biletelor de tren, de autobuze interurbane și la cursele aeriene interne.

Cetățenii proveniți din alte țări ale Uniunii Europene nu au dreptul de a participa la referendum.

Ca la fiecare scrutin electoral, grecii care trăiesc în străinătate trebuie să meargă în Grecia, dacă vor să voteze.

Potrivit Ministerului grec de Interne, aproape 25 milioane de euro costă în total referendumul, mai puțin cu jumătate decât alegerile din 25 ianuarie, care au adus Syriza la putere.

Cine ce susține?

Cele două formațiuni ale coaliției guvernamentale, partidul stângii radicale, Syriza, condus de premier, și dreapta suverană, ANEL, susțin NU (OXI). La fel și neonaziștii din Zorii Aurii.

Răspunsul DA (NAI) este recomandat de partidele de opoziție: Noua Democrație (dreapta), PASOK (centru-stânga) și To Potami (centru-stânga).

Partidul Comunist (KKE) a pledat pentru un vot nul.

Citiți și:

CORESPONDENȚĂ DE LA ATENA. Om bogat, om sărac. Cum resimt grecii criza
De ce sunt românii interesați de Grecia. Explicațiile sociologului Vasile Dâncu
CRONOLOGIE Grecia depinde din 2010 de finanţarea externă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri