2012 a adus probleme de sănătate unora dintre liderii politici

Data publicării:
30122012 20medical-41203

Din cauza diverselor afecţiuni, Nelson Mandela, Margaret Thatcher şi George Bush senior au fost nevoiţi sa stea în spital, de Crăciun. Iar preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, duce o grea bătălie cu cancerul şi face eforturi să îşi revină, ca să poată fi reînvestit oficial în funcţie, în ianuarie.

Hugo Chavez, lider al uneia dintre ţările cu cele mai mari rezerve de petrol din lume şi adversar declarat al Statelor Unite, s-a operat de cancer de trei ori anul acesta. După o serie de tratamente în Cuba, Chavez a anunţat că este complet vindecat. La timp pentru a participa la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din octombrie. Liderul de la Caracas a câştigat scrutinul. La începutul lui decembrie însă, a venit anunţul surpriză. Tumora a recidivat şi trebuie să se opereze de urgenţă, tot în Cuba.

Fapt fără precedent, liderul de la Caracas, aflat de 14 ani la conducerea ţării, a numit şi un înlocuitor, pe vicepreşedintele ţării.În prezent, Chavez, în vârstă de 58 de ani, se reface după operaţie, într-un spital din Cuba.

Şi capetele încoronate au avut probleme de sănătate. Împăratul Japoniei, Akihito, le-a dat mari emoţii supuşilor săi, în februarie, când a fost supus unei operaţii de pontaj coronarian. Recent, la împlinirea vârstei de 79 de ani, împăratul a dat asigurări că este complet refăcut.

Un alt monarh îndrăgit de popor, regele Juan Carlos al Spaniei, în vârstă de 74 de ani, a avut trei operaţii anul acesta: două la şold şi una la tendonul lui Achile.

Intensa activitate în funcţia de şefă a diplomaţiei americane şi-au pus amprenta asupra lui Hillary Clinton.

Ea a decis să renunţe la funcţie, din motive de sănătate. Unii diplomaţi au acuzat-o însă că se preface bolnavă pentru a scăpa de ancheta asupra atentatului din 11 septembrie de la consulatul american din Benghazi, Libia. Zvonurile au fost dezminţite vehement de Departamentul de Stat.

Putin a avut dureri puternice de spate, Jalal Talabani a suferit un atac cerebral

Nici preşedintele Rusiei, în vârstă de 60 de ani, nu a fost ocolit de probleme. În noiembrie, Vladimir Putin a suferit de puternice dureri de spate, din cauza unei accidentări la antrenamentele de judo. Durerile s-ar fi agravat după ultima aventură sportivă, când a zburat cu un deltaplan ca să ghideze un stol de cocori. Kremlinul a negat că starea lui Putin este gravă, deşi preşedintele a fost nevoit să îşi anuleze mai multe deplasări externe.

Sud-africanii îşi fac griji pentru sănătatea uneia dintre cele mai repectate personalităţi din lume. Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, laureat al premiului Nobel pentru pace şi primul preşedinte de culoare al ţării, este internat de la începutul lunii decembrie pentru o infecţie pulmonară recidivantă.

Tot în decembrie, fostul premier Margaret Thatcher a fost operat din cauza unor noduli la vezica urinară, iar preşedintele Irakului, Jalal Talabani, a avut nevoie de tratament în Germania, după un atac cerebral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri