A320, cel mai popular model al Airbus. Problemele unui avion apreciat

Data publicării:
airbus in fabrica

A320, un avion pentru curse scurte şi medii, este de 25 de ani în serviciu. La nivel mondial zboară peste 6400 de astfel de aparate. Este un cărăuş al liniilor aeriene, al doilea cel mai vândut aparat din lume, după Boeing 737, rivalul său direct.

Airbus A320 este al treilea model al companiei Airbus şi a fost lansat ca un concurent pentru Boeing 737. Este de altfel şi cel mai popular model comercializat de Airbus. Nu este de mirare că a transportat până acum 6 miliarde de pasageri, din 1988 până în prezent.

Este considerat unul dintre cele mai fiabile avioane, dar au existat mai multe incidente în care au fost implicate aparate de acest tip.

Peste 300 operatori din lume au în dotare A320. Chiar şi Tarom are în flotă un A318, care face parte din familia largită, fiind modelul de bază puţin scurtat.

A320 a apărut din rivalitatea dintre Airbus și Boeing, În 1988 a fost lansat pentru a rupe din piaţa Boeing 737, un avion care domina categoria de 20 de ani.

De atunci au fost înregistrate 54 de incidente în care au fost implicate avioane de acest tip, de la unele minore până la adevărate tragedii. Poate părea mult, dar trebuie ţinut cont de faptul că este un avion destul de răspândit.

Au fost înregistrate incidente în care paletele de la turbinele avioanelor s-au desprins sau când trenul de aterizare a cedat. Însă au fost şi accidente aviatice cauzate de erori de pilotaj sau care au implicat lovirea unor stoluri de păsări.

Cel mai cunoscut incident în care a fost implicat un A320 este cel în care avionul U.S. Airways a amerizat pe Hudson River după ce decolase de pe un aeroport din New York şi a avut probleme tehnice în urma intrării într-un stol de gâşte sălbatice. Toţi pasagerii şi membrii echipajului au scăpat teferi.

Ultimul accident grav cu Un A320 a avut loc în decembrie anul trecut, când o cursă AirAsia s-a prăbuşit. Toţi cei aflaţi la bord au pierit.

A320 e un avion cu multe variante şi multe îmbunătăţiri. Pe lângă cele 6400 de avioane livrate până acum, compania mai are şi alte aproape 5.000 de comenzi. Câteva sute sunt pentru A320neo, varianta îmbunătăţită a modelului, mai uşor şi cu motoare cu consum redus de carburant. Acesta este rivalul Dreamliner-ului de la Boeing.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri