Benjamin Netanyahu strânge legăturile cu Rusia

Data publicării:
putinnet

Nimeni nu se așteaptă ca Netanyahu să rupă alianța istorică solidă cu SUA. Însă el este conștient de capacitatea președintelui Vladimir Putin de a influența evoluția conflictului din Siria și celelalte crize din Orientul Mijlociu, în timp ce implicarea americană în regiune scade, menționează sursa citată, potrivit Agerpres. 

„Netanyahu nu dezertează, dar ceea ce vedem este o încercare de a manevra independent pentru a promova interesele Israelului”, explică Zvi Magen, fost ambasador al Israelului în Rusia.

Având în vedere că în Siria forțele ruse luptă în aceeași tabără cu Iranul și cu gherilele Hezbollah pentru a-l menține la putere pe președintele Bashar al-Assad, Putin este pentru Netanyahu cel mai bun garant al protecției Israelului în fața celor trei inamici care l-ar putea ataca din nord.

La rândul său, Netanyahu îi poate oferi lui Putin garanția că Israelul va da dovadă de reținere în ceea ce privește Siria, țară unde Rusia păstrează o bază navală strategică pentru zona Mediteranei, precum și șansa ca Moscova să joace un rol mai important în procesul de pace israelo-palestinian, care a fost mult timp dominat de Washington.

Iar cum Administrația Obama și Franța ar intenționa să sprijine o viitoare rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU împotriva așezărilor evreiești în teritoriile palestiniene ocupate, Netanyahu are interesul să-și apropie Moscova în eventualitatea în care ar avea nevoie ca aceasta să blocheze o asemenea rezoluție prin veto.

Însă un fost consilier pentru securitate națională al premierului Netanyahu, Yaakov Amidror, susține că vizita șefului guvernului israelian la Moscova se va concentra mai degrabă pe chestiuni de o anvergură mai redusă, precum prevenirea unor confruntări accidentale între avioanele ruse și israeliene deasupra Siriei.

Totuși, în timpul acestei vizite vor fi consemnate și momente ce arată nivelul relațiilor dintre cele două țări, cum ar fi acceptul oficial al Moscovei să plătească pensii pentru zeci de mii de imigranți ruși în Israel, sau cadoul ce va fi oferit Israelului, respectiv un tanc israelian capturat de trupele siriene în timpul conflictului din Liban, în anul 1982.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri