Povestea lui „El Chapo”, maestrul evadărilor

Data publicării:
el chapo arestat

FOTO: captură CNN

Anunțul a fost făcut de președintele mexican, a cărui popularitate scăzuse considerabil după evadarea baronului drogurilor. La începutul mandatului său, președintele obținuse succese notabile în lupta împotriva traficului de droguri, dar imaginea sa brusc a fost umbrită de evadarea lui „El Chapo”, la 11 iulie 2015.

Misiune îndeplinită: l-am prins. Vreau să-i informez pe mexicani că Joaquin Guzman Loera a fost arestat”, a scris Enrique Pena Nieto pe Twitter.

Președintele a povestit apoi într-o conferință de presă că a fost nevoie de luni de zile de eforturi pentru a-l aresta pe „El Chapo”, dar această realizare a autorităților este un motiv de mândrie pentru toți mexicanii.

În fotografiile care circulă în media Guzman apare încătușat, așezat pe un pat și îmbrăcat într-un maiou murdar. Undeva, pe un perete din spate, se vede fotografia unei femei în bikini. Într-o altă fotografie din presă, apare așezat pe bancheta din spate a unui vehicul, ținându-se de bărbie, alături de un alt bărbat, gol până la brâu, care ar fi un complice.

El Chapo, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat într-un hotel din Los Mochis, o localitate situată în apropierea graniței statului Sinaloa, din nord-vestul țării, regiunea sa natală. A fost prins grație unei operațiuni a pușcașilor marini mexicani, care informaseră anterior că au ucis cinci suspecți într-un schimb de focuri, vineri, în același oraș. Șase persoane au fost arestate în urma acestui schimb de focuri. Potrivit unor surse, la prinderea lui El Chapo ar fi participat și agenți americani.

Imediat după arestare, forțele de ordine i-au pus un prosop pe cap lui Guzman și l-au dus cu un SUV către aeroport, ceea ce a dat naștere speculațiilor că va fi extrădat în SUA.

Secretarul american al justiției, Loretta Lynch, a salutat arestarea fugarului, spunând că este o victorie deopotrivă pentru cetățenii Mexicului și pentru cei ai Statelor Unite. Statele Unite ceruseră extrădarea sa, după ce fusese arestat în februarie 2014, dar autoritățile mexicane au refuzat în primă fază.

Joaquin „El Chapo” Guzman evadase în iulie 2015 din închisoarea de maximă securitate Altiplano, din apropierea capitalei, parcurgând un tunel de 1,5 kilometri cu ajutorul unei motociclete fixate pe șine. Tunelul pornea din zona dușului din celula sa – singura zonă care nu era supravegheată video – și avea ieșirea într-o casă aflată în construcție. Tunelul – cu o înălțime de 1,7 metri și lățime de 75 de centimetri - era săpat la zece metri sub pământ, iar Guzman s-a folosit de o scară ca să coboare. Tunelul era echipat cu lumină artificială, sistem de ventilație și era făcut din materiale de construcție de calitate.

Nu a fost prima oară când Guzman a evadat din închisoare. O mai făcuse și în 2001, fiind prins apoi în 2014.

Imediat după evadarea din 2015 autoritățile au oferit o recompensă de 3,8 milioane de dolari pentru informații care ar ajuta la prinderea lui. Și într-adevăr, forțele de ordine erau pe urmele lui și au fost foarte aproape să-l prindă în octombrie anul trecut, în statul Sinaloa. Atunci, baronul drogurilor a fost rănit la picior și la față, dar a reușit să fugă.

Viața sa pare cu adevărat desprinsă din filme. Joaquin Guzman era un simplu țăran care cultiva marijuana înainte să devină unul dintre oamenii cei mai bogați și apoi cei mai căutați ai planetei.

S-a specializat în tuneluri secrete și a construit astfel de pasaje din ce în ce mai sofisticate pentru a transporta droguri în Statele Unite sau pentru a scăpa de poliție. Pe proprietatea sa din Culiacan s-a ascuns la un moment dat sub o cadă mobilă și a scăpat de arestare.

Prima dată a fost arestat în Guatemala în 1993 și trimis în închisoarea mexicană de maximă securitate de la Puente Grande, în statul Jalisco, din vestul țării. Aici a dus o viață în tot luxul, ca în libertate. Asociații săi i-au adus valize cu bani și i-a mituit pe paznici, care au devenit, în fapt, servitorii lui. În tot acest timp, afacerile cu droguri îi erau conduse, afară, de fratele său, Arturo Guzmán Loera, zis El Pollo. După opt ani de stat în închisoare, a evadat într-o manieră rocambolescă – într-un coș cu rufe murdare.

În închisoare a cunoscut-o și pe iubita sa, o fostă polițistă care ispășea o pedeapsă pentru jaf armat, Zulema Hernández. I-a devenit ulterior asociată, până când cadavrul ei a fost găsit într-un camion, având pe el crestate mai multe „Z”-uri, semnul de răzbunare al unui cartel rival.

După ce a ieșit din închisoare, Guzman a revenit în fruntea cartelului Sinaloa și cu ajutorul iubitei l-a transformat în câțiva ani în cea mai puternică organizație crimială din Mexic, neezitând să-și elimine rivalii.

Apoi a fost arestat în februarie 2014, la Mazatlan, după 13 ani de când era căutat, pentru ca în iulie 2015 să evadeze din nou.

„Nimeni nu poate să ajungă la nivelul său de legendă. Este un bărbat admirat de tineret, dar şi un bărbat care a reuşit să păcălească toate autorităţile şi toate controalele”, spunea Jose Reveles, autor al unei cărți despre El Chapo.

Acum, baronul celui mai temut cartel mexican al drogurilor riscă să fie extrădat în Statele Unite. Agenţia americană antidrog îl consideră drept „naşul” lumii drogurilor, cu o influenţă mai mare chiar şi decât Pablo Escobar, unul dintre cei mai cunoscuţi traficaţi de droguri din istorie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri