Cel puțin 23 de morți într-un atac terorist în Burkina Faso

Data publicării:
splendid

Actualizare 12:15. Cel puţin 27 de oameni de 18 naţionalităţi au murit în capitala Burkinei Faso, după ce persoane înarmate au atacat aseară un hotel şi o cafenea şi au luat mai mulţi ostatici.

Trupele speciale au luat cu asalt azi-dimineaţă hotelul ocupat de terorişti şi au eliberat 126 de prizonieri. Peste 30 dintre ei au fost răniţi în timpul operaţiunii de salvare. Forţele de ordine au reuşit să lichideze patru atacatori printre care şi două femei.

Atacul a fost revendicat de organizaţia al-Qaida din Magreb. Gruparea este aceeaşi care l-a răpit în aprilie şi pe românul Iulian Gherguţ. Tot ei au revendicat atacul din noiembrie de la hotelul Radison Blu din Mali soldat cu 20 de morţi. 


Actualizare 12:15. După o confruntare de peste 12 ore, trupele speciale au reuşit să elibereze hotelul Splendid, unde teroriştii au amplasat explozibili la etajele superioare. Atacul a fost revendicat de organizaţia al-Qaida din Magreb, în numele ramurii sale al-Murabitun. 23 de persoane cu 18 naționalități și-au pierdut viața.

12 ore teroarea a fost stăpână în capitala Burkinei Faso. Azi-dimineaţă, trupele speciale au luat cu asalt hotelul ocupat de terorişti şi au eliberat 126 de ostatici, dintre care peste 30 au fost răniţi în timpul operaţiunii. Forţele de ordine au anunţat că au reuşit să lichideze trei atacatori.

- Trăgeau, trăgeau în cei care se aflau pe jos. În momentul în care îţi ridicai capul, te împuşcau imediat aşa că a trebuit să ne prefacem morţi. Veneau să ne atingă picioarele să verifice dacă mai suntem în viaţa. Când vedeau că trăieşti, te împuşcau.

- A fost îngrozitor. Toată lumea era panicată, oamenii erau pe jos şi peste tot se vedea sânge. Trăgeau la întâmplare asupra oamenilor.

- Am încercat din răsputeri să ieşim. M-au împuşcat în braţ şi am fractură deschisă.

De asemenea, președintele francez Francois Hollande a denunțat „atacul odios și laș care a lovit Ouagadougou”. „Forțele franceze își aduc sprijinul pentru forțele burkineze”, a adăugat președinția franceză, subliniind de asemenea că „președintele Franței l-a asigurat pe președintele Kabore (Roch Marc Christian) de susținerea sa totală”.  


Bărbaţi cu turbane au atacat aseară hotelul de lux Splendid şi cafeneaua Cappucino din centrul Ouagadougou. Potrivit martorilor, ei s-au baricadat în hotel și au luat prizonieri între 100 şi 150 de oameni.

Cartierul a fost închis complet şi împânzit de forţe de securitate, sprijinite de militari francezi şi americani. Spre dimineaţă, holul hotelului era în flăcări, iar din interior se auzeau ţipete.

Atacul a fost revendicat de organizaţia al-Qaida din Magreb, în numele ramurii sale al-Murabitun. Gruparea condusă de Moktar Belmoktar este aceeaşi care l-a răpit în aprilie pe românul Iulian Gherguţ. Tot ei au revendicat atacul din noiembrie de la hotelul Radison Blu din Mali, soldat cu 20 de morţi, dintre care 14 străini.

Atacul este o premieră pentru capitala Burkinei Faso, dar nu constituie o surpriză, căci autorităţile sprijină logistic operaţiunea franceză Barkhane, în cadrul căreia 3.000 de militari francezi luptă cu militanţii islamişti din cinci ţări din regiunea africană Sahel. De altfel, hotelul atacat aseară este folosit adesea de militarii francezi care iau parte la această operaţiune. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri