DIGIPEDIA. Israelul și problemele pe care i le pune populația ultrareligioasă

Data publicării:
ultraortodocsi

Filmul, programat inițial pentru săptămâna trecută, a fost reprogamat din cauza tragediei de la clubul Colectiv.

Ne întrebăm azi dacă a început în Israel a treia Intifadă. Intifada cuţitelor. Intifada este revolta palestiniană împotriva statului evreu, o perioadă de violenţe intensificate. De ce a cuţitelor? Este o perioadă dificilă pentru dispozitivul de securitate al Israelului pentru că, de această dată, atacatorii sunt aşa-numiţii lupi singuratici. Indivizi care nu fac parte din nicio organizaţie, nu au legaturi cu alţi terorişti, pur şi simplu de capul lor iau decizia de a ataca. Îşi fac un plan şi atacă fără niciun fel de avertisment. Aşa s-a întâmplat acum trei săptămâni în autogara din Beersheba. Un beduin l-a atacat pe un soldat evreu, i-a luat mitraliera şi a început să tragă la întâmplare. Camere de supraveghere au surprins goana disperată a mulţimii. Printre cei care încercau să se apere erau chiar soldaţi.

Şi totusi, nu războiul pare să anime atât de tare societatea israeliană cum o face disputa dintre populaţia seculară şi cea ultrareligioasă. Cam o treime din populaţia Israelului este reprezentată de minoritatea ultraortodocşilor. Ei nu fac armata, în timp ce secularii, atât bărbaţii, cât şi femeile sunt obligaţi să poarte arma pentru a apăra statul. Ultraortodocşii primesc beneficii din partea statului doar ca să-şi păstreze stilul de viaţă şi ca să se roage.

Problema este că sistemul nu pare sustenabil. Populaţia ultrareligioasă creşte mult mai repede decât cea care plăteşte taxe şi luptă în armată. În plus, ultraortodocşii sunt antisionişti. Ei spun că crearea statului Israel a fost o erezie. De fapt, evreii ar fi trebuit să aştepte venirea Mesiei. Adăugăm dilema convieţuirii cu arabii şi pe cea a colonizării teritoriilor palestiniene. Uluitor de complicat!

Filmul începe la ora 21:00 la Digi24 și îl puteți urmări online, NUMAI în direct, pe http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri