Declarație dură a lui Vladimir Putin în legătură cu doborârea bombardierului rusesc de către aviația turcă

Data publicării:
HrLAxKbOvhWR8ib1xFAvRYeJ0DWiqFGS

Primele întrebări adresate şefului Federaţiei Ruse au venit din partea jurnaliştilor apropiaţi Kremlinului şi s-au referit la situaţia economică a ţării. Vladimir Putin a afirmat că este nemulţumit de unele acţiuni ale guvernului condus de Dimitri Medvedev, dar ca în general este satisfăcut de activitatea Executivului.

Preşedintele rus s-a declarat în schimb mulţumit de situaţia economică, mai ales că şomajul a scăzut sub 6 procente şi a afirmat că se aşteaptă la o creştere economică de 0,7 procente anul viitor.

Vladimir Putin a vorbit şi despre conflictul cu Turcia, declanşat de doborârea, luna trecută, a unui avion rusesc la graniţa dintre Siria şi Turcia. Liderul de la Kremlin spune că Ankara s-a ascuns în spatele NATO.

Ceea ce a fost cu adevărat scandalos în acest caz, este că, dacă ar fi fost doar un accident şi autorităţile turce ar fi spus că nu aveau idee că este un avion rusesc, ele ar fi trebuit să ne contacteze şi să explice. Dar ce au făcut în schimb? S-au întors spre Bruxelles şi au spus că sunt ofensate. Am încercat să îi ameninţăm? Nu. Dar ei au încercat să folosească NATO ca un scut. Este acest lucru în interesul NATO? Se dovedeşte că nu. Cât despre actualii lideri ai Turciei, este foarte dificil sau aproape imposibil să ne înţelegem cu ei. Chiar şi în acele domenii în care eram pregătiţi să cooperăm, ei ne înjunghie pe la spate. Nu văd nicio perspectivă de a colabora la nivel înalt (cu Turcia -n.r.)”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Totodată, șeful statului rus a calificat acțiunile conducerii de la Ankara în cazul incidentului legat de bombardierul rusesc drept „dușmănoase”. Vladimir Putin a declarat că incidentul s-ar putea explica prin faptul că cineva din conducerea turcă a decis „să-i lingă pe americani undeva”.

După desfășurarea bateriilor de rachete antiaeriene S-400 Triumf în Siria, Turcia nu va putea, la fel ca înainte, să încalce spațiul aerian al Siriei fără a fi pedepsită, a mai spus el

„Dacă mai devreme Turcia zbura și încălca spațiul aerian al Siriei, acum nu are decât să se încumete”, a insistat președintele rus.

După incidentul cu bombardierul rus Su-24, doborât de un F-16 al aviației turce la frontiera dintre Turcia și Siria, Rusia a desfășurat în Siria cel mai nou sistem de rachete antiaeriene S-400 Triumf și a trimis crucișătorul 'Moscova', echipat cu sisteme antiaeriene, precum și submarinul 'Rostov pe Don'.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri