Erdogan a fost ales președinte din primul tur de scrutin

Data publicării:
erdogan - site guv turc

Contestat vehement în timpul protestelor violente de anul trecut din Istanbul, el era considerart principalul favorit. Au fost alegeri istorice astăzi în Turcia. Pentru prima dată, turcii şi-au ales preşedintele prin vot direct, şi nu prin Parlament.  

Peste 160 de mii de secţii de votare au fost puse la dispoziţia celor 53 de milioane de alegători. Oamenii au venit în număr mare la urne, mai ales că legea prevede că votul este obligatoriu.

Alegerea lui Erdogan nu este o surpriză. Oamenii l-au apreciat pe Recep Erdogan pentru faptul că în cei 11 ani de când e premier țara s-a bucurat de stabilitate și a avut creștere economică.

Sunt, însă, şi turci nemulţumiţi de politica dusă de actualul premier, pe care-l acuză că vrea să transforme ţara într-o dictatură cu accente islamice.

De acum încolo, şeful statului va beneficia de puteri sporite, după ce partidul lui Recep Erdogan a schimbat legea electorală. Actualul premier a promis electoratului că va construi o nouă Turcie, în timp ce criticii săi spun că el va îndepărta Turcia de valorile Alianţei Nord-Atlantice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri