Expert: Cum se explică victoriile ISIS în războiul de gherilă online

Data publicării:
expert cibernetic

Reporter: Este lupta online împotriva terorismului mai dificilă decât, să îi spunem, lupta tradiţională împotriva terorismului, cu intervenţii militare, de exemplu?

David Fidler, expert în securitate cibernetică, Council on Foreign Relations: Da. Complică şi mai mult cum ne gândim să abordăm problema Statului Islamic. Şi vedem că nu doar Statele Unite, ci şi alte democraţii liberale sunt blocate de această problemă. Am creat aceste platforme inovatoare de comunicare, care sunt accesibile la nivel global şi care sunt instrumente foarte puternice de exprimare, pentru libertate, pentru interdependenţă economică şi, totuşi, sunt abuzate de o grupare care vrea să ducă lumea înapoi în Evul Mediu. Încă nu am înţeles ce se întâmplă. Problema de care cred că ne putem lovi este să îi dăm acestei chestiuni mai multă importanţă decât are. Motivul pentru care Statul Islamic are atât de mult succes în spaţiul cibernetic este că are succes şi în planul terestru. Controlează teritorii, a stabilit un califat. Puterea acestui mesaj, raportat la geopolitică, este ceea ce face ca feed-ul de Twitter al ISIS să pară atrăgător în ochii oamenilor care sunt interesaţi de asta. Aşadar, riscăm să ne preocupe mai mult simptomele decât cauza acestei probleme.

Până acum, măsurile pe care mai multe ţări, în special Statele Unite, au încercat să le implementeze pentru a combate această problemă nu au prea avut efect. După părerea dumneavoastră, care ar putea fi soluţiile posibile la care ar trebui să se uite, de exemplu, Administraţia americană?

Când vine vorba de politici, există două abordări pentru această problemă: prima este ceea ce, în Statele Unite, este lupta împotriva poveştii. Este vorba despre mesajul opus celui venit de la Statul Islamic şi folosirea mediilor sociale pentru a transmite un mesaj diferit despre adevărul şi realitatea cu privire la Statul Islamic. După cum aţi spus, nu e tocmai clar dacă aceste măsuri au fost eficiente. A doua abordare este ceea ce numim lupta împotriva conţinutului, adică iei conţinut de pe Internet, ştergi mesaje, videouri sau ştergi, spre exemplu, conturi de Twitter. Nici asta nu pare să fi funcţionat prea mult în contracararea teroriştilor. Ceea ce eu şi alţii am propus să existe o colaborare mult mai strânsă între guvern şi sectorul privat. Sectorul privat şi companiile de tehnologie înţeleg aceste platforme mai bine decât oricine. Şi au responsabilitatea de a încerca să acţioneze mai eficient în această privinţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri